Μπασιάκος για αποζημιώσεις των καταστροφών από τις βροχοπτώσεις

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2006 16:38

Όλες οι ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή, όσο και στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. (φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο) ή θα ενισχυθούν μέσω της διαδικασίας Π.Σ.Ε.Α. (φυτικό και πάγιο κεφάλαιο), σύμφωνα με τα οριζόμενα από τους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α. και Π.Σ.Ε.Α., τόνισε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος.

Ειδικά για τις πληγείσες αμπελοκαλλιέργειες που βρίσκονται στο τέλος της συγκομιδής -όπως διευκρίνισε ο κ. Μπασιάκος- εφόσον το αρχικό ζημιογόνο αίτιο είναι οι υπερβολικές βροχοπτώσεις, θα καλυφθούν οι ζημιές όπως τυχόν διευρύνθηκαν λόγω αδυναμίας παρέμβασης των παραγωγών (στάδιο απαγορευτικό για χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αδυναμία συγκομιδής, κλπ).

Για τις βαμβακοκαλλιέργειες που τώρα αρχίζουν να συγκομίζονται παρακολουθούνται και όπου προξενηθούν ζημιές, λόγω μείωσης της παραγωγής ή ποιοτικής υποβάθμισης, ανάλογα και με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες ή εκείνες που θα επακολουθήσουν, αυτές -σημείωσε ο υπουργός- θα αποζημιωθούν από τον ΕΛ.Γ.Α., στα πλαίσια του Κανονισμού Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής.

Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και τα λοιπά αγροτικά προϊόντα (τεύτλα, τομάτες, καλαμπόκια κ.λ.π.) που υπέστησαν ζημιές από το ίδιο αίτιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα