Στενότερη οικονομική συνεργασία με την Ε.Ε. επιδιώκει η Μόσχα

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2006 18:38

Στη Δρέσδη πραγματοποιούνται, για έκτη κατά σειρά χρονιά, οι γερμανο-ρωσικές διαβουλεύσεις κορυφής στο πλαίσιο του λεγόμενου διαλόγου της Αγίας Πετρούπολης, με κεντρικό θέμα τις σχέσεις Γερμανίας, Ρωσίας και Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των γερμανο-ρωσικών συνομιλιών το ενδιαφέρον της Μόσχας για στενότερη σύνδεση ρωσικών επιχειρήσεων με τον οικονομικό χώρο της Ε.Ε.

Με τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν στη διάθεση τους μεγάλα οικονομικά αποθέματα που θα ήθελαν να τα επενδύσουν στην Ε.Ε. Από την πλευρά της, η Κοινότητα θέτει ως προϋπόθεση για τη στενότερη οικονομική σύνδεση Ε.Ε. – Ρωσίας την ένταξη της Μόσχας στον ΠΟΕ. Ομως, η Ουάσιγκτον μπλοκάρει την ένταξη αυτή. Ο Πρόεδρος Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τους ευρωπαϊκούς ενδοιασμούς για στενότερη οικονομική συνεργασία, είχε προτείνει, κατά την πρόσφατη συνάντηση του στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Σιράκ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, τη διάθεση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη -για τα επόμενα 70 χρόνια- από κοιτάσματα που προορίζονταν αρχικά για τις ΗΠΑ. Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο τονίζουν ότι η ρωσική πλευρά εναποθέτει μεγάλες ελπίδες για την επίτευξη των στόχων της στη γερμανική προεδρία της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2007.

DEUTSCHE WELLE



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα