Αλογοσκούφης: Η αναθεώρηση δεν έγινε για λόγους που έχουν σχέση με το έλλειμμα

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2006 19:29

«Το Συμβούλιο Eurogroup χθες αλλά και το Ecofin σήμερα, ασχολήθηκαν με τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή οικονομία. Βρισκόμαστε σε μια σχετικά καλή συγκυρία για την Ευρώπη, η οποία τώρα έχει δείξει να ανακάμπτει και οι ευρωπαϊκές οικονομίες πηγαίνουν πολύ καλύτερα στο σύνολό τους. Πολύ καλά πάει και η οικονομία της Ελλάδας, όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι θεωρούμε πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μετά από ντη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin.

«Φέτος, το έλλειμμα κλείνει κάτω από το 3% - στο 2,6% του ΑΕΠ - και του χρόνου, όπως γνωρίζετε, από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητείται, το έλλειμμα παγιώνεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ, στο 2,4%.

Υπήρξε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup και με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις για το θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ - σημειώνω ότι όλα τα στοιχεία που σας έχω αναφέρει είναι με το ΑΕΠ πριν από την αναθεώρηση. Η Ελλάδα καθυστέρησε να κάνει την αναθεώρηση του ΑΕΠ και αυτό είναι που δημιουργεί, νομίζω, αυτή τη μεγάλη έκταση της απαιτούμενης αναθεώρησης. Η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια -η ελληνική οικονομία όλο και περισσότερο έχει γίνει μια οικονομία υπηρεσιών- και αυτό δεν αποτυπωνόταν με ακρίβεια στα παλαιά στοιχεία του ΑΕΠ...

Στο ενδιάμεσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία προ της αναθεώρησης για όλους τους σκοπούς. Εμείς στην Ελλάδα, ως επίσημα στοιχεία θεωρούμε τα στοιχεία, τα οποία μας δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνον αυτά. Διότι και για λόγους συγκρισιμότητας αλλά και λόγω της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, θα εξακολουθήσουμε να χρησιμοποιούμε και τα παλαιά στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση αναφορικά με τα μεγέθη των δημοσίων οικονομικών σε σχέση με το ΑΕΠ. Η αναθεώρηση σε καμιά περίπτωση δεν έγινε για λόγους που έχουν σχέση με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Η αναθεώρηση έγινε καθαρά και μόνο, διότι η Ελλάδα επί χρόνια δεν είχε αναθεωρήσει τα στοιχεία της. Πρόκειται για την τελευταία φάση σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, για να έχουμε ακριβή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης... Ανεξάρτητα από το ποια στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν στον παρονομαστή, τα ελλείμματά μας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι κάτω από το 3% και το 2006 και το 2007 και τα επόμενα χρόνια. Το δημοσιονομικό πρόβλημα, βεβαίως, δεν λύνεται με το να πάμε κάτω από το 3%. Είναι απαραίτητο τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να συνεχίσει με τους απαιτούμενους ρυθμούς την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε έως το 2010 ή το αργότερο το 2012 να έχουμε φτάσει σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα