Στοπ στην υπηρεσία του Skype στην Κίνα

Πεκίνο: Απομακρύνθηκαν εφαρμογές από το App Store
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 15:38
REUTERS/Dado Ruvic

Από την έντυπη έκδοση 

Μπλόκο της Skype στην Κίνα, με τη δημοφιλή υπηρεσία κλήσεων και μηνυμάτων να απομακρύνεται από τα καταστήματα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου και του App Store, σε μία ακόμη ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρείες τεχνολογικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά.

Η Apple, απαντώντας σε ερωτήματα για την απουσία του Skype, ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε ορισμένες εφαρμογές διαδικτυακών κλήσεων από το App Store στην Κίνα, αφότου η κυβέρνηση του Πεκίνου έκρινε ότι παραβαίνουν την τοπική νομοθεσία. «Ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας ότι ορισμένες εφαρμογές δεν εναρμονίζονται με την τοπική νομοθεσία, γι’ αυτό και αυτές οι εφαρμογές απομακρύνθηκαν από το App Store στην Κίνα», ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της Apple.

«Αυτές οι εφαρμογές παραμένουν διαθέσιμες σε όλες τις άλλες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε», ανέφερε. 

Η Microsoft, ιδιοκτήτρια του Skype, επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή «απομακρύνθηκε προσωρινά» και ότι «εργάζεται για την αποκατάσταση της εφαρμογής το συντομότερο δυνατόν». Η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη για κατέβασμα ούτε στα app stores λειτουργικού Android στην Κίνα.

Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου της Κίνας (Cyberspace Administration), που ασκεί την εποπτεία του τεχνολογικού τομέα, δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο.

Οι αρχές του Πεκίνου από φέτος έχουν εντείνει τους ελέγχους στις εφαρμογές Διαδικτύου, ζητώντας από τις εταιρείες να απομακρύνουν εκατοντάδες εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν εμπιστευτικά ή να παρακάμπτουν το κινεζικό σύστημα λογοκρισίας (Great Firewall) και να κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, οι κινεζικές αρχές κυβερνοχώρου έχουν κατά καιρούς διακόψει υπηρεσίες όπως το Facebook και την υπηρεσία μηνυμάτων Whatsapp. Όπως υποστηρίζουν, τέτοιου είδους ενέργειες σχεδιάζονται με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να αποτρέψουν τυχόν online δραστηριότητα τρομοκρατών. Από την πλευρά τους, όμως, οι ξένες εταιρείες τεχνολογίας με δραστηριότητα στην Κίνα υποστηρίζουν ότι οι κανονισμοί Διαδικτύου είναι υπερβολικά αυστηροί και θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Κίνα.

Οι ενέργειες συνδέονται με τους κανονισμούς ελέγχου πραγματικής ταυτότητας ονόματος που τέθηκαν φέτος σε ισχύ και που υποχρεώνουν όλους τους παρόχους δικτύων να επαληθεύουν τα πραγματικά ονόματα χρηστών με κρατικά εκδοθείσες ταυτότητες ή «διαβατήρια». Επιπλέον, άλλοι κανονισμοί δεδομένων υποχρεώνουν τις εταιρείες να αποθηκεύουν πληροφορίες χρηστών εντός Κίνας και να τις καθιστούν προσβάσιμες στις αρχές για λόγους παρακολούθησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα