Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Αψηφώντας τις δυσοίωνες προβλέψεις για τέλος στη «χρυσή» εποχή του πετρελαίου, η τιμή του αργού ενισχύθηκε σε υψηλά δυόμισι ετών, σε μια εξέλιξη που δείχνει ότι οι προσπάθειες των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για στήριξη των τιμών έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε έως και τα 58,05 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015, ενώ η τιμή του μπρεντ βρέθηκε μία ανάσα από τα 63 δολάρια. Στη συνέχεια όμως μετρίασαν τα κέρδη τους -με το αμερικανικό αργό όμως να παραμένει κοντά στα 58 δολάρια- καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ σημείωσαν μικρότερη των εκτιμήσεων εβδομαδιαία πτώση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ), τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 17 Νοεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο του καναδικού αγωγού Keystone προσέφερε στήριγμα στις τιμές. Ο αγωγός -που μεταφέρει 590.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα κοιτάσματα της Αλμπέρτα προς τις ΗΠΑ- τέθηκε εκτός λειτουργίας την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας διαρροής 5.000 βαρελιών στη Νότια Ντακότα.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υπερδιπλασιασθεί από το ναδίρ που είχαν αγγίξει τον Φεβρουάριο του 2016, τότε που είχαν υποχωρήσει κάτω από το όριο των 27 δολαρίων, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003. Όμως, παρά τη σημαντική ανάκαμψη, απέχουν σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα -στα 110 δολάρια το βαρέλι- που είχαν αγγίξει το 2008.
Από τις αρχές του μηνός, η τιμή του αμερικανικού αργού έχει ενισχυθεί σχεδόν 6%, εν μέσω ενδείξεων ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και οι σύμμαχοί του στην επόμενη συνάντηση πιθανότατα θα συμφωνήσουν στην παράταση των μειώσεων στην παραγωγή πέραν της προθεσμίας του Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ συναντώνται στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη και αναμένεται να αποφασίσουν την παράταση της συμφωνίας για μείωση της προσφοράς αργού. «Επικρατεί ολοένα και μεγαλύτερη συναίνεση ότι ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει τη συμφωνία στα τέλη του μηνός. Αυτή η πεποίθηση, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες γεωπολιτικές συνθήκες έχουν κρατήσει την τιμή του μπρεντ πάνω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι», επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα ING.
«Παρ’ όλα αυτά, ένα αποτέλεσμα στη συνάντηση του ΟΠΕΚ που θα είναι κατώτερο των προσδοκιών πιθανότατα θα οδηγήσει σε κύμα πωλήσεων του πετρελαίου και, δεδομένου του μεγάλου αριθμού θέσεων short στο μπρεντ, το sell-off θα μπορούσε να είναι αρκετά μαζικό», επισημαίνει.
Όπως ανέφεραν στο Reuters καλά πληροφορημένες πηγές, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί παρασκηνιακά να πείσει τους υπουργούς Πετρελαίου των υπολοίπων χωρών του καρτέλ να αποφασίσουν στη συνάντηση της 30ής Νοεμβρίου να παρατείνουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά εννέα μήνες, καθώς το Ριάντ θέλει να διασφαλίσει την αποκατάσταση των συνθηκών υπερπροσφοράς που κρατούσαν υπό πίεση τις τιμές του αργού.
Η συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και εννέα ακόμη παραγωγών για μείωση της προσφοράς κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως διαρκεί έως τον Μάρτιο του 2018. Στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας στη Βιέννη αναμένεται να συζητηθεί η παράτασή της. Τα μειωμένα αποθέματα στηρίζουν τις τιμές, όπως και η αναζωπύρωση της πολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή. Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι και η Ρωσία -η μεγαλύτερη παραγωγός εκτός ΟΠΕΚ- τάσσεται υπέρ μιας παράτασης.