Νέες επενδύσεις της Lidl σε υποδομές logistics

Στρατηγική: Επεκτάσεις υφιστάμενων αποθηκών και δημιουργία νέων από το επόμενο έτος
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 12:57

Το επενδυτικό πλάνο της Lidl Hellas αφορά σε νέα καταστήματα, εγκαταστάσεις, ανακαινίσεις υφιστάμενων, ενώ δεν αποκλείεται η μετεγκατάσταση σημείων.

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Στη δημιουργία νέων αποθηκών (σ.σ.: σε περιοχές που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες) και σε επέκταση υφιστάμενων θα προχωρήσει το 2018 η Lidl Hellas, σε συνέχεια των επεκτάσεων αποθηκών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής περιήγησης στις κεντρικές αποθήκες-κέντρο διανομής της Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 60.000 τ.μ., που εξυπηρετούν 61 καταστήματα σε Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έγινε γνωστό ότι προσεχώς ολοκληρώνεται η επέκταση της αποθήκης των Τρικάλων, με μια επένδυση που, όπως πληροφορήθηκε η «Ν», είναι της τάξης των 9 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται επέκταση και άλλων αποθηκών στην Ελλάδα, όπως και της αποθήκης στην Κύπρο.

Όπως επεσήμανε ο διευθυντής της αποθήκης Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Ταπάσκος, η εταιρεία έχει πάνω από 2.890 Έλληνες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών, ενώ από Έλληνες παραγωγούς προέρχεται ποσοστό 85% των φρέσκων λαχανικών και φρούτων που εμπορεύεται και το 96% των κρεάτων-πουλερικών και ψαριών βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών. Στην αποθήκη Θεσσαλονίκης ταξινομούνται ημερησίως 140.000 κιβώτια, πέρυσι ταξινομήθηκαν 40 εκατ. κιβώτια και φέτος μέχρις στιγμής ανέρχονται σε 32 εκατ. κιβώτια. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Ταπάσκο, καταγράφεται αύξηση της διακίνησης κιβωτίων της τάξης του 10%.

Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των χώρων και συστημάτων αποθήκευσης και logistics, εφαρμόζοντας γερμανικά hi-tech ηλεκτρονικά συστήματα τεχνικού ελέγχου και ιχνηλασιμότητας, με στόχο τη συνεχή μείωση των λειτουργικών της εξόδων και την παροχή του κέρδους που αποκομίζει με τον τρόπο αυτό προς τον καταναλωτή υπό τη μορφή προσφορών.

Με επενδυτικό budget στα 80-100 εκατ. ευρώ για το 2018, όπως γνωστοποιήθηκε εξάλλου πρόσφατα κατά την παρουσίαση μελέτης για την κοινωνική και οικονομική επίδραση της εταιρείας στην Ελλάδα, η Lidl Hellas στοχεύει στη διεύρυνση της θέσης που κατέχει στην εγχώρια αγορά της οργανωμένης λιανικής τροφίμων. Το 2017 η εταιρεία επένδυσε 60 εκατ. ευρώ για επιπλέον προσφορές, στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής τιμών, την οποία σκοπεύει να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για το 2018 αφορά σε νέα καταστήματα, εγκαταστάσεις, ανακαινίσεις υφιστάμενων, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σημείων, που σήμερα βρίσκονται στα περίχωρα, στα κέντρα των πόλεων. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να εγκαινιαστεί ένα κατάστημα νέας γενιάς στον Πειραιά, ενώ προγραμματίζεται για το οικονομικό έτος 2018-2019 η λειτουργία άλλων τριών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λάρισα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη  για την οικονομική και κοινωνική επίδραση της εταιρείας στην Ελλάδα, που αφορά τα έτη 2015 και 2016, η Lidl Hellas διέθεσε κεφάλαια άνω του 1,6 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλίες και δράσεις επικοινωνίας για την προώθηση και συμμετοχή στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. H συνολική προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για το έτος 2015 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 616 εκατ. ευρώ και για το 2016 σε 659 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 7%. Η συνολική προστιθέμενη αξία που δημιούργησε στην ελληνική οικονομία για το 2015 αντιστοιχεί στο 0,35% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 0,37% του ΑΕΠ, η συνολική της συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα της χώρας για το 2015 ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ και για το 2016 σε 244 εκατ. ευρώ (αύξηση 6%), ενώ το 2016 είχε συνολικά 17.413 θέσεις εργασίας (άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες), αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με τις 16.353 θέσεις εργασίας του 2015. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα