Ανω των 2,6 δισ. ευρώ ο όγκος του εμπορίου με τη Βρετανία

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2006 18:26

Τις δυνατότητες συνεργασιών των ελληνικών και βρετανικών επιχειρήσεων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των Βαλκανίων, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, με επιχειρηματικό κέντρο την Ελλάδα, ανέπτυξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της με θέμα «Οικονομικές σχέσεις Βρετανίας-Ελλάδας: αναζωογονώντας μια ιστορική σχέση» σε εκδήλωση του Ελληνο-βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Δημιουργούνται σοβαρές επενδυτικές και οικονομικές ευκαιρίες για τις βρετανικές επιχειρήσεις οι οποίες θα επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα βάσης για τη δραστηριοποίησή τους στην ευρύτερη αυτή δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή», τόνισε η Υπουργός και εξήγησε ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει σειρά πλεονεκτημάτων, όπως ασφάλεια, οικονομική σταθερότητα, φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα, σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφερόμενη στις οικονομικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι ο συνολικός όγκος εμπορίου ξεπέρασε τα 2,6 δισ. ευρώ το 2005, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση την τελευταία τετραετία, κατά την οποία οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 38%.

Για τον τουρισμό είπε ότι 3 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Επισήμανε πάντως ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη στροφή των Βρετανών στο «προσωπικό πακέτο» αντί του πραδοσιακού «έτοιμου πακέτου», αλλά ταυτόχρονα υπάρχει εξαιρετική εξέλιξη στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Η Αθήνα από την 32η περνάει στην 3η θέση, είπε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «αυτό μου δίνει και προσωπική ικανοποίηση αφού δικαιώνεται από αυτή την άποψη η ολυμπιακή και μεταολυμπιακή προσπάθεια της Αθήνας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα