Βρετανία: Πολιτική και τραπεζική φουρτούνα

Σάλος για συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Τζέιμς Ντίμον της JP Morgan εν μέσω παραίτησης δεύτερου υπουργού
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 15:50
EUROKINISSI

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας στελέχωσης Morgan McKinley, τους πρώτους επτά μήνες του έτους οι προσλήψεις στο Σίτι ήταν 51.922, δηλαδή 10% λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και συνολικά οι λιγότερες από το 2012.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Σάλο έχουν προκαλέσει στη Βρετανία οι πληροφορίες που θέλουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να είχε πρόσφατα κατ’ ιδίαν συνάντηση με έναν από τους ισχυρότερους τραπεζίτες στον κόσμο, τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan Chase. Και τούτο γιατί η συνάντηση έγινε εν μέσω πολιτικής φουρτούνας, λίγες ώρες μετά την παραίτηση δεύτερου υπουργού της σε μία εβδομάδα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις των βρετανικών τραπεζών, που επισημαίνουν ότι οι ίδιες δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία για ανάλογο τετ- α- τετ, παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες για το πλήγμα που θα δεχθεί στη μετά Brexit εποχή το χρηματοπιστωτικό σύστημα -το οποίο καλύπτει το 12% του βρετανικού ΑΕΠ και πληρώνει στο κράτος φόρους άνω των 70 δισ. λιρών (σχεδόν 79 δισ. ευρώ) ετησίως, περισσότερα δηλαδή από οποιονδήποτε άλλον κλάδο.

Οι τράπεζες θα χάσουν τα δικαιώματα διαβατηρίου στην Ε.Ε. μετά την έξοδο και παρά τις διαμαρτυρίες τους για τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει η απώλεια αυτή στην οικονομία και τις εκκλήσεις να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit. Υπό αυτές τις συνθήκες η είδηση για τη συνάντηση της Μέι με έναν Αμερικανό τραπεζίτη ενόχλησε αρκετούς. «Είναι εξοργιστικό. Ποιος άλλος διευθύνων σύμβουλος τράπεζας εξασφάλισε τετ α τετ με την πρωθυπουργό. Σίγουρα όχι εμείς» δήλωσε στην εφημερίδα «Indepedent», υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανώτατο στέλεχος εκ των κορυφαίων βρετανικών τραπεζών.

Όπως σχολιάζει στο σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα, από τη Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980 έως τον Ντέιβιντ Κάμερον πέρυσι, οι Βρετανοί πρωθυπουργοί παραδοσιακά κρατούσαν ανοιχτή την πόρτα για τους εκπροσώπους του Σίτι, που απασχολεί περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους. Ωστόσο η κα Μέι είχε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτή την «παράδοση». Το να αλλάζει τώρα στάση και μάλιστα να υποδέχεται τον άνθρωπο που λίγο πριν από το δημοψήφισμα είχε προειδοποιήσει ότι θα μεταφέρει 4.000 θέσεις εκτός Λονδίνου σε περίπτωση Brexit, προκαλεί εύλογα αντιδράσεις.

Το Σίτι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις αναταράξεις του Brexit, όχι μόνο γιατί αρκετές ελβετικές, αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες διατηρούσαν εκεί την ευρωπαϊκή έδρα τους, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα κράτη-μέλη της κοινότητας. Είναι ευάλωτο καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία του Thomson Reuters, τουλάχιστον το 1/3 των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα στα χρηματιστήρια και τις πλατφόρμες του αφορούν πελάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρώτες επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας στελέχωσης Morgan McKinley, τους πρώτους επτά μήνες του έτους οι προσλήψεις στο Σίτι ήταν 51.922, δηλαδή 10% λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και συνολικά οι λιγότερες από το 2012. Επιπλέον στοιχεία της εταιρείας Savills αποκαλύπτουν ότι η αξία των επαγγελματικών ακινήτων στην περιοχή του Σίτι έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 5% μετά το δημοψήφισμα του περσινού Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 - τελευταία χρονιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι έρευνα του Reuters τον Σεπτέμβριο έδειξε πως το Λονδίνο θα χάσει περί τις 10.000 χρηματοπιστωτικές θέσεις μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε χθες ότι θα επεκταθεί κατά 25 δισ. στερλίνες στις 140 δισ. στερλίνες το ταμείο που προσφέρει στις τράπεζες δάνεια με ευνοϊκούς όρους, με στόχο να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και αγοραστές κατοικίας.

Μεταφέρουν έδρα

Αρκετές τράπεζες έχουν ήδη παρουσιάσει σχέδια για τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων τους εκτός Λονδίνου από το 2019 και μετά. Χθες ήταν η σειρά της αμερικανικής Goldman Sachs να ανακοινώσει ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα θα «μοιράσει» την ευρωπαϊκή έδρα της σε Φραγκφούρτη και Παρίσι.  Η Ένωση Ξένων Τραπεζών στη Γερμανία αναμένει στη Φραγκφούρτη από το Λονδίνο από 3.000 έως 5.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη διετία, καθώς υπολογίζει ότι 12 έως 14 μεγάλες τράπεζες θα μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στη γερμανική πόλη, που φιλοξενεί και τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Γαλλικών Τραπεζών εκτιμά ότι θα μεταφερθούν στο Παρίσι τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας. Υψηλές προσδοκίες έχουν επίσης το Δουβλίνο (όπου θα μεταφέρει θέσεις η βρετανική Barclays), το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα