Alpha Bank: Ευνοϊκές οι συνέπειες από την αναθεώρηση του ΑΕΠ

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 09:17

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ευνοϊκές συνέπειες για την ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να έχει η πραγματική καταγραφή του ΑΕΠ, εκτιμά η Alpha Bank. Η ελκυστικότητα της χώρας σε επενδύσεις και ειδικότερα σε ξένες άμεσες επενδύσεις αυξάνει ουσιαστικά αφού γίνεται γνωστό, για πρώτη φορά, ότι το μέγεθος της αγοραστικής δύναμης και της αγοράς στην εγχώρια οικονομία είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο από ό,τι παρουσιαζόταν έως σήμερα.

Αντιθέτως, τα μεγέθη όπως το χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ποσοστό των συντάξεων στο ΑΕΠ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως προς το ΑΕΠ αναπροσαρμόζονται σε χαμηλότερο επίπεδο.

Το βασικό δεδομένο είναι ότι, εκτός από την πραγματική οικονομία με το επίσημο ΑΕΠ των 194 δισ. ευρώ, υπάρχει και παράλληλη οικονομία που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ και δημιουργεί αφορολόγητα εισοδήματα. Δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ υπερβαίνει τα 260 δισ. ευρώ το 2006.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η Alpha Bank τον «βλέπει» στο 2,8% για τον Οκτώβριο με την υπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα αυξηθούν σημαντικά. Για το σύνολο του έτους, εκτιμάται στο 3,2% με σχετικά μικρή πιθανότητα να αυξηθεί στο 3,3%, εάν οι τιμές του πετρελαίου επανέλθουν σε ανοδική πορεία και εάν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα