Aυστραλία: Αύξηση της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 09:46

ΕΞΙ φορές περισσότερους υπαλλήλους, από ότι αναμενόταν, προσέλαβαν οι εργοδότες στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο και ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών. Το νόμισμα της χώρας κινήθηκε ανοδικά, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα, καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα προχωρήσει και πάλι στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού φέτος.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 31.400 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, μετά την αύξηση κατά 21.100 θέσεις (αναθεωρημένα στοιχεία), τον Αύγουστο. Ο δείκτης ανεργίας ήταν 4,8%, καθώς η απασχόληση αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ.

Φέτος η οικονομία της Αυστραλίας δημιούργησε 258.000 νέες θέσεις εργασίας, επιδεινώνοντας το έλλειμμα των εξειδικευμένων υπαλλήλων. Αυτό τροφοδότησε την αύξηση των μισθών και ανάγκασε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, να πει χθες ότι πιο πιθανόν είναι να αυξηθούν, παρά να μειωθούν τα επιτόκια. Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις ύψους 837 εκατ. δολ. Αυστραλίας (625 εκατ. δολ.) για την εκπαίδευση εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.

Το δολάριο της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 76,65 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:34 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 74,21 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ που ήταν ακριβώς πριν από την ανακοίνωση της ανεργίας. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, αναρριχήθηκε 6 μονάδες βάσης, στο 5,70%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα