Η Σαουδική Αραβία σε ρόλο ρυθμιστή

Διαμόρφωση των τιμών διεθνώς
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 13:20
UPD:13:20
REUTERS/ISMAIL ZITOUNY

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε σημαντικό παράγοντα όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών εμπορευμάτων διεθνώς τείνει να αναδειχθεί η Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία δεν παράγει πολλές πρώτες ύλες, πέρα από το πετρέλαιο, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα, και σίγουρα δεν αποτελεί μία τόσο μεγάλη καταναλώτρια χώρα, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όμως, οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στο βασίλειο αποτελούν σημαντικό παράγοντα ως προς τη διαμόρφωση της αγοράς εμπορευμάτων αλλά και του εμπορίου.

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας ήταν μέχρι πρόσφατα εξαρτημένη ολοκληρωτικά από το πετρέλαιο, το οποίο εκπροσωπεί περίπου το 90% των εσόδων της. Ωστόσο, η τιμή αργού παραμένει περίπου στο ήμισυ των επιπέδων του 2014, με αποτέλεσμα το βασίλειο να προσπαθεί τώρα με κάθε τρόπο να στηρίξει την οικονομία του και με άλλους τρόπους.

Η Σαουδική Αραβία εισήγαγε πέρυσι σίδηρο και χάλυβα καθώς και βιομηχανοποιημένα αγαθά, τα οποία εκπροσώπησαν το 5,7% του συνόλου των εισαγωγών της. Επίσης, αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στη Μέση Ανατολή (κατανάλωσε 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016) με δεδομένο ότι η ποσότητα αυτή αυξάνεται κατά μέσο όρο 7% την περίοδο από το 2006 έως το 2016. Επίσης, το 2016, η Σαουδική Αραβία υπήρξε ο μεγαλύτερος εξαγωγός αργού και προϊόντων πετρελαίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Πολύ περισσότερο, η χώρα διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, μετά τη Βενεζουέλα. Το γεγονός αυτό προσδίδει στο βασίλειο τη μεγαλύτερη επιρροή στους κόλπους του ΟΠΕΚ.

Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, γνωστό ως PIF, έχει επενδύσει κεφάλαια στην ενέργεια, ενώ παράλληλα έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα στο Ριάντ που επικεντρώνονται στα γαλακτοκομικά και στην επεξεργασία τροφίμων. Επειδή, η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Σαουδική Αραβία είναι πολύ έκρυθμη από πλευράς γεωπολιτικών εξελίξεων, το βασίλειο δεν μπορεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ειδών διατροφής και γι’ αυτό προσπαθεί να κατασκευάσει θερμοκήπια που θα έχουν βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή επαρκών ειδών διατροφής τόσο για την ίδια τη Σαουδική Αραβία όσο και για τις γειτονικές χώρες. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Σαουδική Αραβία εξήγαγε μία σειρά και άλλων προϊόντων, πέραν του πετρελαίου, όπως μέταλλα, λιπάσματα και χαρτί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα