MAN: Αυξάνει τη διαπραγματευτική δύναμη με την αγορά μετοχών της Scania

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 11:14

ΜΕΤΟΧΕΣ της σουηδικής ανταγωνίστριάς της, Scania AB, αγοράζει η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης, MAN AG, με στόχο την απόκτηση ισχύος στις διαπραγματεύσεις της με την Volkswagen AG, σε ένα συνδυασμό τριών, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εμπορικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Οι μετοχές της Scania σημείωσαν άνοδο έως 10%, μετά την ανακοίνωση της ΜΑΝ που εδρεύει στο Μόναχο, ότι αγοράζει μετοχές προς 475 κορώνες ή 51,29 ευρώ η μία, 6,9% υψηλότερα της προσφοράς των 9,6 δισ. ευρώ (12 δισ. δολ.) που έκανε στις 18 Σεπτεμβρίου για την εξαγορά της εταιρείας. Η γερμανική ΜΑΝ θέλει να αποκτήσει τουλάχιστον το 10% της Scania, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την εμπορική συναλλαγή, μετέδωσε το Bloomberg.

O ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της ΜAN, Hakan Samuelsson, ο οποίος εργαζόταν παλιά στη Scania θέλει να αποκτήσει την πρώη εργοδότριά του και να ανταγωνιστεί την DaimlerChrysler AG και την Volvo AB. Η ΜΑΝ συμφώνησε στις 10 Οκτωβρίου να αποσύρει την προσφορά εξαγοράς και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τoυς δύο μεγαλύτερους μετόχους της Scania, την Volkswagen και την Investor AB, oι οποίες απέρριψαν την αρχική πρόταση, λέγοντας ότι οι συνομιλίες έχουν καθαρό σκοπό τον συνδυασμό των κατασκευαστριών φορτηγών.

Οι μετοχές της Scania σημείωσαν άνοδο έως 44,5 κορώνες, φθάνοντας στις 473 κορώνες η μία και διαπραγματεύθηκαν 9,7% υψηλότερα, στις 470 κορώνες η μία στις 9:30 π.μ. στη Στοκχόλμη. Φέτος έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής άνοδο 63%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 95,6 δισ. κορώνες.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην εξαγορά του 15,1% της ΜΑΝ σε μια στρατηγική κίνηση που δίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία δύναμη στις διαπραγματεύσεις.

Η Scania, η δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία κατασκευής φορτηγών αυτοκινήτων της Σουηδίας, ανακοίνωσε σήμερα αύξηση των κερδών για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς οι νέοι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και η αύξηση της ζήτησης, ώθησαν ανοδικά τις πωλήσεις της. Το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 55%, στο 1,28 δισ. σουηδικές κορώνες ή 6,41 κορώνες ανά μετοχή. Στη σημερινή της ανακοίνωση η Scania ανέφερε ότι ανακοινώνει τα προσωρινά της στοιχεία, τέσσερις ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 13%, φθάνοντας τα 16,5 δισ. κορώνες, από 14,6 δισ. κορώνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα