Καπνοβιομηχανίες εναντίον Κομισιόν

Αντιδράσεις: Γραφειοκρατικό το σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 13:59
REUTERS/MICHAELA REHLE

Από την έντυπη έκδοση

Αντιδράσεις πυροδοτεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, με τις καπνοβιομηχανίες να διαμαρτύρονται ότι είναι υπερβολικά περίπλοκο, εντείνοντας τη γραφειοκρατία και τα βάρη για τις ίδιες.  

Η Κομισιόν θέλει να ελέγχει τη διαδρομή των πακέτων τσιγάρων από το εργοστάσιο έως τα ράφια των καταστημάτων με ηλεκτρονικούς κωδικούς, προκειμένου να βάλει τέλος στις παράνομες πωλήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι στερούν από τις κυβερνήσεις της Ένωσης φορολογικά έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο σχεδιάζει να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αποκλίνουν από τα υφιστάμενα πρότυπα για τους σειριακούς αριθμούς στα προϊόντα. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο αντιδρούν οι καπνοβιομηχανίες, τονίζοντας ότι αντί να διευκολύνει την κατάσταση θα πολλαπλασιάσει τα εμπόδια και θα τους στοιχίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τις απαιτούμενες αλλαγές.

«Είναι σαν να λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει στο εξής να μετρά την απόσταση σε χιλιόμετρα και θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν η καθεμία το δικό τους σύστημα μέτρησης» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Ρόναν Μπάρι, επικεφαλής ρυθμιστικών ζητημάτων της British American Tobacco στις Βρυξέλλες. «Η κατάσταση θα γίνει πολύ περίπλοκη, χωρίς προφανή λόγο» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της KPMG το 2016 τα προϊόντα απομίμησης και λαθρεμπορίου αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 9% της κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε. - δηλαδή σε περίπου 48 δισεκατομμύρια τσιγάρα, τα οποία στέρησαν από τα κρατικά ταμεία 10,2 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα