Η αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν επηρεάζει το έλλειμμα

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 15:02

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν έχει να κάνει με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι το έλλειμμα ακόμα και με τα στοιχεία πριν την αναθεώρηση θα κλείσει στο 2,6% το 2006 και στο 2,4% το 2007. Παράλληλα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τα στοιχεία θα εμφανιστούν και με το παλαιό και με το νέο σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι τώρα το θέμα αφορά την Eurostat και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και έως ότου υπάρξει η επικύρωση των στοιχείων του ΑΕΠ από την Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία, θα χρησιμοποιούνται τα παλαιά στοιχεία για τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η Eurostat έχει επικυρώσει τα στοιχεία για παρόμοιες κινήσεις κρατών-μελών ακόμα και μετά εννέα μήνες από την υποβολή του αιτήματος του κράτους-μέλους.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επικύρωσης των στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το έλλειμμα επανέλαβε ότι θα πρέπει το 2010-2012 να έχουμε φθάσει σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς ισολογισμούς.

Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι υπάρχει θέμα κοινών κανόνων για τη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων, και ότι τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο θα υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση και την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισής τους.

Επίσης, αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) είπε ότι σε δυο εβδομάδες θα δοθεί το σύνολο του προγράμματος στη δημοσιότητα και η κατανομή ανά τομέα και περιφέρεια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες αύξησης των δαπανών για την Παιδεία, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι θα μπορούμε να συζητάμε για αύξηση των πόρων κοινωνικής προτεραιότητας, όταν ξεπεράσουμε το πρώτο εμπόδιο που είναι η μόνιμη αντιμετώπιση του δημοσίου ελλείμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα