Ιαπωνία: 3,6% η αύξηση των τιμών παραγωγού

Η μεγαλύτερη μέσα σε 25 χρόνια
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2006 08:08

ΑΥΞΗΣΗ, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα 25 ετών, σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία, εντείνοντας την πίεση στις εταιρείες να περάσουν την αύξηση του κόστους στην κατανάλωση, για να προστατεύσουν τα κέρδη τους.

Ο δείκτης των τιμών που καταβάλλουν οι εταιρείες για ενέργεια και πρώτες ύλες, όπως σιδηρομετάλλευμα, σημείωσε άνοδο 3,6%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υψηλότερα του 3,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 33 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι τιμές παραγωγού θα σημείωναν αύξηση 3,3%.

Περισσότερο από τα 2/3 των μεγάλων εταιρειών της Ιαπωνίας, δυσκολεύεται να περάσει το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εμπορίου αυτήν την εβδομάδα, αυξάνοντας την πίεση στα εταιρικά κέρδη και στην αύξηση των μισθών. Η μείωση 24% στις τιμές του πετρελαίου από τα μέσα Ιουλίου, ενδέχεται να αναχαιτίσει την αύξηση των τιμών παραγωγού στη χώρα.

Η αύξηση των τιμών τον Σεπτέμβριο, είχε τον υψηλότερο ρυθμό από τον Μάϊο του 1981, όταν είχαν σημειώσει άνοδο 3,8%. Αυτός ήταν ο 31ος μήνας αύξησης. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,3% τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 119,18 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:56 π.μ. στο Τόκυο, από 119,33 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα