Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις πρόσφατες προσπάθειες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία την Πέμπτη, ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία το 2018, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Όπως πρόσθεσε, πάντα υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα είναι επίσης σε θέση να χρηματοδοτείται τακτικά από τις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.
Τόνισε, εξάλλου, ότι η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί και από τη Γερμανία. «Ιδιαίτερα στη Γερμανία ακούω και διαβάζω συνέχεια ότι στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί τίποτε στα προηγούμενα επτά χρόνια που ήταν σε πρόγραμμα. Θεωρώ αυτό ως μία απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και μία προσβολή προς τους Έλληνες, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές μισθών και συντάξεων που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.
«Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η πορεία των δημόσιων οικονομικών. Το 2009 διαμορφωνόταν το έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ. Το 2016, αντίθετα, η Ελλάδα είχε καταφέρει ένα πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της», συνέχισε, προσθέτοντας: «Μία τέτοια επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα ήταν δυνατή χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις».
Σε ό,τι αφορά το χρέος, επανέλαβε πως το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσής του θα εξεταστεί μετά τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, εάν δεν είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα, θα είχαν πιθανώς εγκαταλειφθεί σε χαοτικές καταστάσεις, με καταστροφικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Παράλληλα, όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση και άλλες οικονομίες, αλλά και το ευρώ στο σύνολό του, θα μπορούσαν να έχουν τεθεί σε κίνδυνο.
Χαρακτήρισε, δε, την Ελλάδα ειδική περίπτωση μεταξύ των κρατών που μπήκαν σε πρόγραμμα. Όπως εξήγησε, πουθενά αλλού δεν υπήρχαν τόσο μεγάλα προβλήματα, ούτε ήταν τόσο αδύναμη η ικανότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, όπως είπε, η χώρα προχώρησε προς τη λάθος κατεύθυνση για έξι μήνες το 2015, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ