Χαμηλότερες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Μεγαλύτερες οι απώλειες για Renault SA και General Motors
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2006 10:33

ΤΗ μείωση των πωλήσεων νέων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο οδήγησαν Renault SA και General Motors Corp., τέταρτο συνεχόμενο μήνα απωλειών, καθώς το υψηλότερο κόστος καυσίμων και η ανεργία, αποθάρρυνε τους καταναλωτές.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 2,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο 1,44 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Association of European Automobile Manufacturers, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το εννεάμηνο του έτους, σημείωσαν ελάχιστη αύξηση κατά 0,1%, φθάνοντας στα 11,8 εκατ. οχήματα.

Οι πωλήσεις της Renault και της GM μειώνονται, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο καινούργια μοντέλα αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως το Grande Puntο της Fiat SpA και το Yaris της Toyota Motor Corp. Οι τιμές της βενζίνης και του ντήζελ, που έχουν αυξηθεί από πέρυσι, θα βλάψουν τη συνολική ζήτηση.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν αύξηση 14% φθάνοντας κατά μέσον όρο τα 70,70 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

H Renault, η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της περιφέρειας, εμφάνισε 14% λιγότερες πωλήσεις. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε 108.727 αυτοκίνητα τον περασμένο μήνα και 1,04 εκατ. το εννεάμηνο του έτους, μια μείωση του 10%.

Οι πωλήσεις της GM, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο και τέταρτης μεγαλύτερης της Ευρώπης, μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο 9% στα 147.804 αυτοκίνητα και 3,6% το εννεάμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση για τα μοντέλα Opel μειώθηκε.

Η ανεργία στις 12 χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, αυξήθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ, καθώς συρρικνώνεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αναγκάζοντας τις εταιρείες να περιορίσουν τις προσλήψεις. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκα για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2003 στο 7,9% από 7,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσίας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Στη Γαλλία, την τέταρτη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης, οι πωλήσεις μειώθηκαν 13% τον Σεπτέμβριο μετά την αύξηση της ανεργίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης των Γάλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων, στις 2 Οκτωβρίου. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 173.336 οχήματα από 199.446 οχήματα, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 9.000 εργαζομένους φθάνοντας στα 2,44 εκατ. ανθρώπους, ωθώντας τον δείκτη στο 9% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο.

Οι πωλήσεις της PSA Peugeot, της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, μειώθηκαν 3,7%. Η εταιρεία πούλησε 173.800 αυτοκίνητα τον περασμένο μήνα, καθώς οι πωλήσεις στην τοπική αγορά έπεσαν κατακόρυφα.

Οι πωλήσεις της Fiat SpA, της έκτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης σημείωσαν αύξηση 15%, τον Σεπτέμβριο. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Sergio Marchionne αύξησε τα κέρδη με τις πωλήσεις του Grande Punto και επανέφερε την εταιρεία στην κερδοφορία το 2005, για πρώτη φορά από το 2000.

Υψηλότερες πωλήσεις εμφάνισε και η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η Volkswagen AG. Αυτές αυξήθηκαν 2,2%, φθάνοντας τα 271.581 αυτοκίνητα τον περασμένο μήνα.

Οι πωλήσεις της DaimlerChrysler AG, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες των αυτοκινήτων Mercedes-Benz και Smart, μειώθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη. Η εταιρεία πούλησε συνολικά 86.873 αυτοκίνητα τον Σεπτέμβριο και 703.481 οχήματα τη περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα