Του Κώστα Ιωαννίδη
Μπορεί να ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ή συνειδητή προετοιμασία, η χθεσινή άνοδος στην Αθήνα εν μέσω πτώσης στις αγορές της ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Σήμερα, με τους επενδυτές στην Ασία να γνωρίζουν τα κλεισίματα στη Wall Street διαπιστώνουμε γενικευμένη υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών. Η απόφαση για να σταματήσει η ρευστοποίηση θέσεων προέκυψε ως αποτέλεσμα μελέτης και προσδοκιών για το μέλλον των τιμών, ή απλά η αλυσίδα των πτωτικών κλεισιμάτων θεωρήθηκε μεγαλύτερη από το μέγεθος της αβεβαιότητας που ισχύει;
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Την απάντηση θα δώσει η σημερινή σύνοδος καθώς η χθεσινή έμοιαζε με την ξαστεριά μετά από γερή μπόρα, χωρίς να έχει αλλάξει το κλίμα γενικά. Η μάχη που δόθηκε στο ταμπλό χθες ήταν κατ’ αποκλειστικότητα για να περάσει ο ΓΔ πάνω από τις 725 μονάδες, επίπεδο τιμών που κερδίσθηκε και χάθηκε πολλές φορές μέσα στη μέρα. Η δε υπέρβασή του σημειώθηκε στη δεύτερη την τρίτη και την τελευταία ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η δική μας περιέργεια αφορούσε στο πώς θα διαμόρφωνε τη δυναμική των τιμών η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με δεδομένη την καθοδική δυναμική στην Wall Street σύμφωνα με τα futures των εκεί δεικτών.
Το να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωζώνης το ΧΑ δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Ασυνήθιστο είναι ο τζίρος στο δεύτερο μέρος να υστερεί εντυπωσιακά από αυτόν για το πρώτο και χθες φάνηκε πως η απουσία πιέσεων μπορεί να ήταν αποτέλεσμα άτυπης συμφωνίας όσων θέλουν να ρευστοποιήσουν θέσεις, να αναβάλλουν για λίγο, ώστε να μην πιέσουν και άλλο τις μετοχικές αξίες.
Η υπόνοια πως χθες ήταν ευκαιρία για την κατασκευή ενός μαξιλαριού απορρόφησης πιέσεων, που ακόμα δεν έχουν εκτονωθεί, μεγάλωσε, βάσει των εξελίξεων στα τελευταία 30 λεπτά και ειδικά στις δημοπρασίες. Τότε άλλαξε σημαντικά η εικόνα αφού οι πέντε πτωτικές του 26άρη στις 17:00, έγιναν εννιά και τρεις ανοδικές έκλεισαν στο 0,00%. Ο δε τζίρος των δημοπρασιών ήταν σχεδόν το 50% του τζίρου που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος. Όσοι θεσμικοί θέλουν να πουλήσουν μετοχές δεν απουσίαζαν. Περίμεναν το φινάλε για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ξεφορτώνοντας 1% και 2% πάνω από εκεί που θα έδιναν τις μετοχές τους, αν δεν εμφανιζόταν η χθεσινή απροσδόκητη ευεργετική αντίδραση.
Η Morgan Stanley σε έκθεσή της αναφέρει πως οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των Τραπεζών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής από την υιοθέτηση του νέου προτύπου "IFRS 9" (Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9), που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Ωστόσο, σημειώνει ότι με βάση τις τιμές των μετοχών των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών, οι Αγορές αποτιμούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο της αλλαγής προς το καλύτερο με βάση την μετοχική τους αξία.
Το τμήμα ανάλυσης τηςFast Finance ΑΕΠΕΥ υπογράμμιζε χθες: «Ο Τραπεζικός δείκτης 'παίζει' σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων χωρίς να μπορεί να κρατήσει τα προσχήματα και χωρίς νέα δεδομένα, με τον φόβο ανακεφαλαιοποίησης να είναι αυτός που ουσιαστικά τον οδηγεί. Επόμενη στήριξη οι 626 μονάδες. Η διάσπαση του 20,00 για τον Τιτάνα και η υποβάθμιση της ΕΕΕ από την JP Morgan βοήθησαν σημαντικά στην υποχώρηση. Είμαστε σε αναμονή για να μας δείξει η Αγορά τις προθέσεις της, μιας και πλέον διακυβεύεται η μεσοπρόθεσμη τάση. Το 10ετες ήδη έχει βρεθεί στα χαμηλά του 2014, όπου είχαμε βγει στις Αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης την περίοδο εκείνη και πριν καταλάβουμε ότι πάμε σε εκλογές είχε καταγράψει 1378 μονάδες, ενώ σήμερα είναι κάτω από τις 725. Ο Τραπεζικός κλάδος, ουσιαστικά, είναι αυτός που έχει διαλύσει την εικόνα της Αγοράς και μας δείχνει την ζημιά που υπέστη το 2015 από την 'περήφανη διαπραγμάτευση'. Πολλοί από τους υπόλοιπους τίτλους κινούνται σε πολύ καλύτερα επίπεδα, κοντά στο 2014, ή και ψηλότερα».
Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι τα αμερικάνικα χρηματιστήρια δοκιμάζονται, σε επίπεδα πλάι από τα ρεκόρ βίου τους, καθώς διαφαίνεται μια αποτυχία στην επιβολή της επιθυμητής, από την κυβέρνηση Τραμπ, φορολογικής πολιτικής, με νομοθέτηση σε Γερουσία και Κογκρέσο. Με το καλημέρα οι δείκτες βούτηξαν στο -0,30% και επηρέασαν τους επενδυτές στην Ευρώπη, αφού οι απώλειες των δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του ευρώ μεγάλωσαν. Ο φόβος των εγχώριων αναλυτών μήπως βρεθεί η Αθήνα σε πίεση, λόγω διεθνούς καταιγίδας λόγω επενδυτικής απογοήτευσης, μορφοποιείται διεθνώς. Ωστόσο στο ΧΑ χθες, συνέβη το αντίθετο από τις αρνητικές προσδοκίες τους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πτώση στη Wall Street επειδή οι επενδυτές προβληματίζονται με την πορεία της φορολογικής μεταρρύθμισης. Επίσης ήταν αρνητικός ο αντίχτυπος και από τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων και βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας.
Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -0,13% στις 23.409,47 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση -0,23% στις 2.578,87 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,29% στις 6.737,87 μονάδες.
Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Home Depot. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στα καθαρά κέρδη Παράλληλα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 8,1% στα 25,03 δις δολάρια. Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Coca Cola και United Technologies ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-5,5%) και DowDuPont (-2,3%). Η General Electric έχει καταγράψει διήμερη πτώση άνω του 13% μετά την ανακοίνωση σχεδίου αναδιάρθρωσης και τη μείωση του μερίσματος κατά 50%.
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης τόσο για φέτος όσο και του χρόνου. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ και συγκεκριμένα κατά 1,1% στα 1,1791 δολάρια από 1,1669 την προηγούμενη μέρα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,38%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ταευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν την πτωτική τους τάση καθώς προβληματίζει η άνοδος του ευρώ και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,59% στις 383,86 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,01% στις 7.414,42 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,31% στις 13.033,48 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 5.315,58 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια του Νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,59% στις 9.990,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,63% στις 22.297,08 μονάδες.
Το ευρώ την ίδια ώρα ενισχυόταν 0,9% έναντι του δολαρίου στα 1,1770 από 1,1669 δολάρια την προηγούμενη μέρα. Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η αυστριακή τράπεζα RaiffeisenBank. Αντίστοιχα, ισχυρά αποτελέσματα γνωστοποίησε και η γαλλική Alstom SA. Η Vodafone πέρα από τα καλά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, προχώρησε και στην αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το έτος.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η γερμανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα στο γ΄ τρίμηνο καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 3,3% έναντι 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 2,4%.
Αντίστοιχα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο και 2,5% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση και τις προσδοκίες της αγοράς.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι πλέον παίζεται η μεσοπρόθεσμη τάση
Στη σύνοδο της Τρίτης 14/11, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη ανοδική τάση. Το ελάχιστο ημέρας ήταν στις 1872,59 μονάδες και ορίστηκε στις 10:55. Το μέγιστο ήταν οι 1896,21 μονάδες και εμφανίστηκε στις 12:48. Με διάθεση πτωτικής επέμβασης μέσω των δημοπρασιών, το κλείσιμο έγινε στις 1878,64 μονάδες, με μεταβολή +0,23%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 20,388 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1721 συμβολαίων, με ανώτερο στις 1949,00 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήταν οι 1871,00. Τα ανοικτά συμβόλαια έπεσαν στα 3635 από 4065 και η εκκαθάριση ορίστηκε στις 1886,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1577 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο στις 1896,25 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήταν οι 1871,50 και διαμορφώθηκαν 1478 από 1021 ανοικτές θέσεις με εκκαθάριση στις 1883,25 μονάδες. Για την σειρά Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 25 ΣΜΕ με 365 ανοικτές θέσεις. Οι traders επέλεξαν την προ-πορεία του ΣΜΕ Δεκεμβρίου έναντι του δείκτη.
«Η διάσπαση του 1911, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, 'πήρε σημαντικά stops' πιάνοντας βιαστικά τον στόχο του 1865. Το επίπεδο είναι στήριξη που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1845. Το 1896 και 1911 είναι κοντινές αντιστάσεις. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του δεύτερου μπορεί να εκτονώσει την ορμή». Είμαστε σε αναμονή για να μας δείξει η Αγορά τις προθέσεις της, μιας και πλέον διακυβεύεται η μεσοπρόθεσμη τάση. Το 10ετες ήδη έχει βρεθεί στα χαμηλά του 2014, όπου είχαμε βγει στις Αγορές.
Ο Τραπεζικός κλάδος, ουσιαστικά, είναι αυτός που έχει διαλύσει την εικόνα της Αγοράς και μας δείχνει την ζημιά που υπέστη το 2015 από την 'περήφανη διαπραγμάτευση'. Πολλοί από τους υπόλοιπους τίτλους κινούνται σε πολύ καλύτερα επίπεδα, κοντά στο 2014, ή και ψηλότερα. Από την άλλη οι τιμές των εταιρικών ομολόγων βρίσκονται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από το 2014, με επιτόκια 2,37% - 3,5% σε σχέση με την περίοδο του 2014 που ήταν 4,5% - 5,50%. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος πτώχευσης έχει απομακρυνθεί σημαντικά, με την διαφορά ότι το σύνολο της Οικονομίας δεν έχει καταφέρει να ωφεληθεί αντίστοιχα. Τώρα αν κάποιοι ξέρουν κάτι για τις Τράπεζες, θα φανεί τις επόμενες μέρες» ανέφερε το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Το σκηνικό πολυήμερης, ελεύθερης, πτώσης των Τραπεζικών μετοχών, με καταλυτική επίδραση και στις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έγινε προσπάθεια να διακοπεί στη χθεσινή συνεδρίαση.
Και πράγματι το παρατεταμένο κύμα ρευστοποιήσεων, δύσκολα αιτιολογείται από το άγνωστο ακόμη αποτέλεσμα της έκβασης των "τεστ κοπώσεως" που θα συντελεστούν τους πρώτους μήνες του 2018, καθώς οι παράμετροι του όλου εγχειρήματος (παραδοχές, μεγέθη Τραπεζών 31/12/17, ύψος προβλέψεων λόγω εφαρμογής προτύπου 9, προβλεπόμενος ρυθμός ΑΕΠ) παραμένουν ακόμη άγνωστες.
Η παραμένουσα, ωστόσο, αβεβαιότητα, συνιστά λόγο αποεπένδυσης αρκετών funds εξωτερικού, από τη "ρηχή" Τραπεζοκεντρική Ελληνική Αγορά, που αδυνατεί να στηριχθεί, πλέον, από την αντίρροπη κίνηση άλλων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επιδόσεις των οποίων συνεχίζουν να βελτιώνονται όπως πιστοποιούν τα δημοσιευόμενα εννεάμηνά τους.
Επί του παρόντος, η διαδικασία προώθησης ενεργειών περί τα NPLs επιταχύνεται. Η συνεχιζόμενη μείωση του ορίου του ELA καταδεικνύει τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, αν και η σταθεροποίηση των καταθέσεων επαναφέρει το ζήτημα της διατήρησης χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης. Η επανέναρξη της διαδικασίας των πλειστηριασμών και η προώθηση των ηλεκτρονικών, αναμένεται να συντελεστεί με την νομοθέτηση κατάλληλων διατάξεων αποτροπής της διακοπής τους, καθώς η αναστολή λειτουργεί με προκλητικά ευνοϊκό τρόπο για τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές" που αρνούνται να συζητήσουν τα της ρύθμισης των υποχρεώσεών τους.
Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση της Lamda μετέδωσε το μήνυμα ότι η διαχείριση των όρων διενέργειας της επένδυσης στο Ελληνικό, είναι πιθανό να οδηγήσει και στη ματαίωσή της, εξέλιξη ιδιαίτερα επιβαρυντική για το ήδη πολλαπλά βεβαρυμένο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σαν αποτέλεσμα, η Αγορά δεν έχει τους αναγκαίους καταλύτες για την αναρρίχησή στο άμεσο μέλλον, ενώ η συνεχιζόμενη απραγία επιβαρύνει την τεχνική εικόνα της, καθώς τα επίπεδα στήριξης αποδεικνύονται εύκολοι στόχοι για τους πωλητές, που στην παρούσα φάση πετυχαίνουν εύκολες "νίκες" έναντι των αγοραστών, αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια για την επόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη.
Στις Διεθνείς Αγορές, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ΗΠΑ, σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο Trump, αφού τυχόν ολοκληρωτική απόρριψή του, ή μετάθεση της έναρξης ισχύος του, θα αποτελέσει λόγο διορθωτικής κίνησης των Αγορών, καθώς οι δείκτες έχουν ήδη σημειώσει αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Παράλληλα, ωστόσο, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν σε ανοδική πορεία.
Από την άλλη πλευρά, η Credit Suisse βλέπει ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης, με ανοικτό ωστόσο το ζήτημα του 'Brexit' και την απειλή μιας εξέλιξης 'σκληρού τύπου' που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους στην Ευρώπη, αλλά πιο πολλές για τη Βρετανία.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κατέρρευσαν σήμερα Τετάρτη 15/11, μετά την εξασθένηση των τιμών του αργού πετρελαίου που προκάλεσαν πτώση στη Wall Street, ενώ το ευρώ κράτησε μεγάλα κέρδη, αφού έλαβε ώθηση από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία.
Οι Spreadbetters ποντάρουν σε αύξηση των απωλειών για τον δείκτη FTSE της Βρετανίας -0,1%, μείωση -0,25% για το γερμανικό DAX και CAC της Γαλλίας αναμένεται να ανοίξει με πτώση κατά -0,15%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,6%. Ο δείκτης για την αγορά της Σαγκάης της Κίνας μειώθηκε κατά -0,55%, οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν κατά -0,6% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε -0,4%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε -1,5%.
"Η πτώση των αμερικανικών μετοχών έχει αντίκτυπο, μειώνοντας το φρόνημα των επενδυτών απέναντι σε τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια και τη βιομηχανία.
Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές είχαν άνοδο σχεδόν αδιάλειπτα για τους τελευταίους μήνες, οπότε τελικά βλέπουμε μια διόρθωση." δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, της Sumitomo Mitsui Asset Management στο Τόκιο.
Και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς η μεγάλη πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου χτύπησε τις ενεργειακές μετοχές και η General Electric βυθίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Το ευρώ σημείωσε μικρή αλλαγή στα 1,1787 δολάρια μετά από άνοδο 1,1% τη νύχτα σε υψηλό 2,5 εβδομάδων στο επίπεδο των 1,1805 δολαρίων, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Γερμανίας μετατοπίστηκε σε υψηλότερη ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο.
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Ιαπωνίας έδειξαν μικρή αντίδραση στα δεδομένα του ΑΕΠ της Τετάρτης. Η οικονομία της Ιαπωνίας αυξήθηκε για το έβδομο στη σειρά τρίμηνο κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αν και μετριάστηκε κάπως, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε για πρώτη φορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2015.