Αυστραλία: 263 εκατ. δολ. στους αγρότες που επλήγησαν από την ξηρασία

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2006 10:59

ΠΟΣΟΝ 350 εκατ. δολ. Αυστραλίας (263 εκατ. δολ. ΗΠΑ), θα δαπανήσει η Αυστραλία για τη στήριξη των αγροτών που υπέστησαν μεγάλες ζημίες, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, Τζων Χάουαρντ.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει τις επιδοτήσεις επιτοκίων και τη στήριξη των εισοδημάτων των αγροτών στις περιοχές της δυτικής Αυστραλίας οι οποίες πλήττονται από την ξηρασία, δήλωσε σήμερα ο Χάουαρντ μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπέρα.

Η Αυστραλία που γνώρισε τον πιο ξηρό Αύγουστο από το 1900 που υπάρχουν στοιχεία, προβλέπεται να έχει χαμηλές βροχοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της τους τρεις επόμενους μήνες. Αυτό ενδέχεται να ωθήσει τα εισοδήματα των αγροτών στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών, σύμφωνα με την Westpac Banking Corp., και να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής σταριού και μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο, κατά 0,5%.

Η επίδραση της ξηρασίας στην Αυστραλία, έγινε αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι τιμές του σταριού αυξήθηκαν 32% τον περασμένο μήνα και άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών στις 12 Οκτωβρίου.

Τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν το 22% των εξαγωγών προϊόντων φυσικής παραγωγής της Αυστραλίας, ενώ οι φάρμες απασχολούν περίπου 335.000 εργαζομένους από τα 10 εκατ. των εργαζομένων του συνόλου της χώρας, σύμφωνα με το Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics.

Τα φαινόμενα El Nino, που προκαλούν αύξηση της θερμότητας των υδάτων του Ειρηνικού, εμφανίζονται κάθε δύο με επτά χρόνια και αυξάνουν τα φυσικά καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο τελευταίος El Nino το 2003, περιόρισε την οικονομία της Αυστραλίας κατά περίπου 1%, μετά τη μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε ποσοστό 27% και οδήγησε την παραγωγή σταριού στη χώρα, στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα