Κέρδη 1,7 τρισ. δολ. για τις εταιρείες τεχνολογίας

Χρηματιστήρια: Καλπάζει ο κλάδος, κυρίως στη Wall Street, παρά την ανησυχία για «φούσκα»
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 14:56

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για μεγάλες υποθέσεις φοροαποφυγής και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πυρά και πιέσεις για τον ρόλο τους στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους, που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή. Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές εξακολουθούν να τις λατρεύουν. Ο λόγος για τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη, που φέτος έχουν επιδοθεί σε εντυπωσιακό ράλι, κόντρα μάλιστα σε εκτιμήσεις οι οποίες τις ήθελαν να δέχονται πιέσεις λόγω της κόντρας τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση των οχτώ μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του πλανήτη έχει αυξηθεί αθροιστικά από τις αρχές του έτους κατά 1,7 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για τις αμερικανικές Apple, Amazon.com, Αlphabet (μητρική της Google), Facebook, Netflix και τις κινεζικές Alibaba, Baidu και Tencent Holdings.

Το ποσό του 1,7 τρισ. δολαρίων είναι υψηλότερο από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των 30 κορυφαίων επιχειρήσεων της Γερμανίας, που φιγουράρουν στον δείκτη DAX, αλλά και το ΑΕΠ μίας οικονομίας μεγέθους του Καναδά. Για να γίνει ακόμη πιο εύκολα αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να επισημάνουμε ότι μέσα στο 2017 οι επτά αυτοί κολοσσοί προσέλκυσαν, σύμφωνα με το Bloomberg, όσο χρήμα πέτυχε να προσελκύσει η PIMCO -ένας γίγαντας στη διαχείριση ενεργητικού- τα τελευταία 46 έτη.  Ειδικά για τους εκπροσώπους της Σίλικον Βάλεϊ η φετινή χρονιά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Όπως ανέφερε στο CNBC ο Χάουαρντ Σίλβερμπλατ, αναλυτής της S&P Dow Jones Ιndexes, και οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη συμβολή στη φετινή άνοδο του αμερικανικού δείκτη S&P 500 προέρχονται από τον τεχνολογικό κλάδο. Πρόκειται για τις Apple, Αlphabet, Microsoft, Facebook και Amazon. Συγκεκριμένα ευθύνονται για το 23% των συνολικών κερδών του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη των αμερικανικών μετοχών από τις αρχές του έτους.  Τον Οκτώβριο μάλιστα η συμβολή του τεχνολογικού κλάδου στο ράλι του S&P 500 εκτινάχθηκε στο 75%, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα Bank of America. Την ισχυρότερη συμβολή είχε η Apple (16%), ενώ εκείνη των Microsoft, Amazon και Intel ήταν αθροιστικά 39%. Παρόμοια υπολογίζεται ότι είναι και η μέχρι στιγμής εικόνα του Νοεμβρίου, παρά τις ρευστοποιήσεις.

Ο τεχνολογικός κλάδος στον S&P 500 καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 25% από τις αρχές του έτους, με τον κλαδικό δείκτη να έχει επιστρέψει σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Οκτώβριο του 2000.

Το στοιχείο αυτό ξυπνάει μνήμες από τη μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση του dot.com εκείνης της περιόδου, με αποτέλεσμα μερίδα αναλυτών να προειδοποιεί για νέα «φούσκα». Δεν συμφωνούν όμως όλοι. Αρκετοί επισημαίνουν ότι υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά. Σήμερα οι τεχνολογικές εταιρείες, που πρωταγωνιστούν, δεν είναι «κοπανιστός αέρας», χωρίς αντικείμενο, όπως εκείνες της φούσκας του 2000. Είναι επιχειρήσεις με προϊόντα και υπηρεσίες ευρύτατης απήχησης, εντυπωσιακά έσοδα και κέρδη και πολλά υποσχόμενα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον.

NYSE FANG +

Σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τις τεχνολογικές μετοχές, ο χρηματιστηριακός όμιλος ICE -στον οποίο ανήκει και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE)- δημιούργησε πρόσφατα προθεσμιακό συμβόλαιο παραγώγων με την ονομασία NYSE FANG +. To δεύτερο μισό του ονόματος είναι ακρωνύμιο από τις εταιρείες Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet, ενώ το «+» σηματοδοτεί την παρουσία ακόμη έξι, μικρότερων, τεχνολογικών εταιρειών στο «καλάθι» του προθεσμιακού συμβολαίου. Οι δέκα μετοχές παρουσιάζουν κατά μέσο όρο άνοδο 58% φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα