Συμμαχία κατά των «άδικων εμπορικών πρακτικών»

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 19:38
UPD:19:45
REUTERS/JORGE SILVA

Των Νατάσας Στασινού
και Αγγελικής Κοτσοβού

Σε μία ανακοίνωση, η οποία έφερε εμφανώς το στίγμα των προσπαθειών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναμορφώσει το τοπίο του παγκόσμιου εμπορίου, οι ηγέτες των χωρών Ασίας - Ειρηνικού συμφώνησαν να καταπολεμήσουν τις «άδικες εμπορικές πρακτικές». Διατήρησαν, ωστόσο, παράλληλα ζωντανή την εμπορική συμφωνία ΤΤP, από την οποία έχουν αποσυρθεί οι ΗΠΑ.

Η Σύνοδος των 21 χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) ολοκληρώθηκε στο Βιετνάμ με ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο διέφερε αισθητά από εκείνο του 2016. «Θα εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι το εμπόριο θα είναι επωφελές για όλους, θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες πρόσβασης και θα αντιμετωπίσουμε τις άδικες εμπορικές πρακτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν, το οποίο θύμιζε σε αρκετά σημεία τα όσα είπε κατά την περιοδεία του στην Ασία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το αφήγημα του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι ο ηττημένος της παγκοσμιοποίησης, κυρίως γιατί οι άλλες χώρες δεν τηρούν τους κανόνες, χρησιμοποιώντας επιδοτήσεις και άλλους μηχανισμούς, που προκαλούν στρεβλώσεις προς όφελός τους. Η πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» φαίνεται λοιπόν να επηρεάζει ακόμη και τη ρητορική των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, που θέλουν να αποφύγουν μία ευθεία σύγκρουση με την κορυφαία δύναμη του πλανήτη.

Το ανακοινωθέν των ασιατικών οικονομιών περιελάμβανε επιπλέον την επισήμανση ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - για τον οποίο δεν υπήρχε καμία επικριτική αναφορά στις Συνόδου των περασμένων ετών.

Έδινε δε έμφαση στη σπουδαιότητα των διμερών εμπορικών συμφωνιών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν μείνει πίσω, με την προσοχή να στρέφεται στις πολυμερείς συμφωνίες.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε πάντως ότι τα μέλη της APEC πρέπει να παραμείνουν πιστά στους ιδρυτικούς στόχους του οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου, την απελευθέρωση και τη στήριξη του συστήματος πολυμερών συμφωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από την επίσκεψή του στην Ασία ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας «απαίσιο και ντροπιαστικό».

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο το έλλειμμα περιορίστηκε στα 26,62 δισ. δολάρια από 28,08 τον Σεπτέμβριο, ενώ συνολικά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους διαμορφώθηκε στα 222,98 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα