ΣΕΒ: Κίνδυνος αναιμικής ανάκαμψης παρά τη σταθεροποίηση

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 15:20
UPD:15:23
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ΣΕΒ παρατηρεί, εξάλλου ότι η οικονομική δραστηριότητα στο γ' τρίμηνο του 2017 σημείωσε αξιόλογες επιδόσεις που φαίνεται να διατηρούνται, με μία μικρή κάμψη, και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους. 

Για κίνδυνο αναιμικής ανάκαμψης παρά τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος προειδοποιεί ο ΣΕΒ στο μηναίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, τονίζοντας ότι η υπερφορολόγηση ασκεί πιέσεις στο εισόδημα και την κατανάλωση.

Κάνει λόγο για διάφορα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια που η κυβέρνηση δημιουργεί ή δυσκολεύεται να διαχειριστεί και ανατρέπουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων που συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει με την Eldorado Gold και το Ελληνικό.

«Με δεδομένο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην προσέλκυση κεφαλαίων, κάθε σοβαρός επενδυτής θα διστάσει να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, όταν βλέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα σε μεγάλες επενδύσεις. Στη βάση αυτή, μία δυναμική ανάκαμψη απαιτεί καταρχήν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και ειλικρινή βούληση στήριξής τους από την κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα σε μία σταθερή μακροχρόνια βάση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο ΣΕΒ παρατηρεί, εξάλλου ότι η οικονομική δραστηριότητα στο γ' τρίμηνο του 2017 σημείωσε αξιόλογες επιδόσεις που φαίνεται να διατηρούνται, με μία μικρή κάμψη, και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους. «Σε κάθε περίπτωση, με τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας να ενισχύεται και εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 και το 2019» προσθέτει.

Υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τοποθετώντας τον στο +1,6%, από +1,8% σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της, ενώ για το 2018 εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη +2,5%.

Σημειώνει ακόμη ότι, οι αρχικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Κυβέρνησης (Προϋπολογισμός 2017) έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης +2,7% το 2017, όμως η καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάκαμψης.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα