Χιλή: Αύξηση των εξαγωγών χαλκού τον Σεπτέμβριο

Μετά τη μείωσή τους τον Αύγουστο, εξ αιτίας της απεργίας στην Codelco
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 12:38

ΑΥΞΗΣΗ 8,3% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές χαλκού της Χιλής, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, μετά από μείωση τον Αύγουστο, εξ αιτίας της απεργίας στο μεγαλύτερο ορυχείο της χώρας.

Οι εξαγωγές χαλκού αυξήθηκαν στα 3,16 δισ. δολ. από 2,92 δισ. δολ. τον Αύγουστο και 1,65 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο του 2005, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στο Web site της. Η Χιλή θα ανακοινώσει την παραγωγή χαλκού του Σεπτεμβρίου, στις 27 Οκτωβρίου.

Οι εξαγωγές ανέκαμψαν από τον Αύγουστο, όταν η απεργία στο ορυχείο Escondida της BHP Billiton, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής στη χώρα. Η παραγωγή χαλκού από τα ορυχεία, υστέρησε της ζήτησης, ωθώντας τις τιμές σε επιπεδα ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τον Pablo Arellano, πρόεδρο της Codelco, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού στον κόσμο.

«Βλέπουμε μια αγορά που βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο Arellano, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο στις 11 Οκτωβρίου.

Η Codelco, που ανήκει στην κυβέρνηση της Χιλής, ενδέχεται να παράγει λιγότερο χαλκό από την πρόβλεψη του Ιουνίου και 1,7 εκατ. μετρικούς τόνους, μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο ορυχείο της, σύμφωνα με τον Arellano. Η εταιρεία πέρυσι παρήγαγε 11% του χαλκού παγκοσμίως.

Οι τιμές αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 4,04 δολ. η λίμπρα τον Μάϊο και φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 61%, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.

Η άνοδος των τιμών του χαλκού ώθησαν τις συνολικές εξαγωγές της Κίνας στα επίπεδα ρεκόρ των 58,1 δισ. δολ. το 2006 από 40,6 δισ. δολ. που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Η Χιλή τον Ιούνιο πραγματοποίησε εξαγωγές χαλκού ρεκόρ, ύψους 3,29 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα