ΠΟΦΕΕ: Προβλήματα με το ανέκκλητο στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Ήδη έχουν προκύψει περιπτώσεις φορολογουμένων και επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αυξημένο ΕΝΦΙΑ
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 15:52

Από την έντυπη έκδοση 

Σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες φορολογούμενους, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων μπορεί να δημιουργήσει το ανέκκλητο στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4446/2016).

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) προς τους συναρμόδιους υπουργούς, στην οποία μάλιστα υπογραμμίζεται ότι είναι μείζον το πρόβλημα που δημιουργείται από το γεγονός ότι εάν από λάθος αναγραφούν ή διορθωθούν στις τροποποιητικές Ε9 κάποια στοιχεία που αυξάνουν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, τότε με βάση τις διατάξεις του Ν. 446/2016 δεν είναι δυνατή καμία διόρθωση ή ανάκληση των δεδομένων αυτών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, ότι ήδη έχουν προκύψει περιπτώσεις φορολογουμένων και επιχειρήσεων, που είναι αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αυξημένο ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι αδύνατη η διόρθωση λανθασμένων στοιχείων (π.χ., λάθος όροφος, λάθος τετραγωνικά μέτρα κ.λπ.), στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με αποτέλεσμα να χρειάζεται δεύτερη αναγραφή με τα σωστά στοιχεία για να γίνουν συμβόλαια (καθόσον δεν μπορεί να διαγραφεί το ακίνητο) καταλήγοντας σε καταβολή ΕΝΦΙΑ εις διπλούν.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΦΕΕ ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και με δεδομένο ότι πρόθεση του νομοθέτη δεν ήταν να τιμωρήσει το ανθρώπινο λάθος, αλλά να προστατέψει τον κρατικό προϋπολογισμό από υπαναχωρήσεις και αιτήματα επιστροφών φόρων, να δοθεί με τροπολογία η δυνατότητα να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, ακόμα και στην περίπτωση που μειώνεται η φορολογητέα ύλη ή η αξία των δηλωθέντων ακίνητων, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Σε περίπτωση δε που η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπερβαίνει τα 300 ευρώ, η δήλωση θα οδηγείται, όπως προβλέπεται για έλεγχο στις ΔΟΥ όποτε και θα καλείται ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι πρόκειται για λάθος.

Η ανωτέρω πρόταση θεωρούν τα μέλη της Ομοσπονδίας πως κινείται μέσα στο πνεύμα του νόμου, καθώς δεν έχει στόχο να ανακληθούν, αλλά να τροποποιηθούν οι ανωτέρω δηλώσεις, ούτε να επιστραφούν ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί, αλλά να μειωθούν τα βεβαιωθέντα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα