Οι μετοχές καλπάζουν κόντρα στην αβεβαιότητα

Χρηματιστήρια: Αλλεπάλληλα ρεκόρ των δεικτών - Υψηλά και το πετρέλαιο
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 14:51
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες σκαρφάλωσαν ενδοσυνεδριακά σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού 
[email protected] 

Ατρόμητοι μπροστά σε γεωπολιτικές εντάσεις, επιτοκιακές αυξήσεις, επίμονες εμπορικές αντιπαραθέσεις και άλλους παράγοντες αβεβαιότητας, οι επενδυτές εξακολουθούν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές οδηγώντας τους δείκτες διεθνώς σε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές του πετρελαίου κυμαινόμενες σε υψηλά δυόμισι ετών.  

Χθες ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών ΜSCI All World έσπασε προς στιγμήν το φράγμα των 500 μονάδων, έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 20% από τις αρχές του έτους. Στην κούρσα αυτοί έχουν συμβάλλει μετοχές μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών.

Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες σκαρφάλωσαν ενδοσυνεδριακά σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Xetra Dax στη Φραγκφούρτη - αν και στη συνέχεια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος. Λίγο νωρίτερα ο Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο επέστρεφε σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από το 1992, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ προσέγγιζε υψηλά δέκα ετών και οι κινεζικές μετοχές ανέρχονταν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2015. 

Το 2017 έχει αποδειχθεί άκρως προσοδοφόρα χρονιά για το ριψοκίνδυνο ενεργητικό των μετοχών. Ο Dow Jones, με τα βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς, έχει ενισχυθεί φέτος περισσότερο από 19%, ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, έχει εξασφαλίσει κέρδη σχεδόν 26% και ο πιο διευρυμένος S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 16%. Στην Ευρώπη ξεχωρίζουν ο γερμανικός Dax με κέρδη περίπου 17% από τις αρχές του έτους, αλλά και ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 20%.

Στο +20% βρίσκεται και ο ιαπωνικός Nikkei 225. Κέρδη άνω του 22% έχει να επιδείξει φέτος ο κινεζικός CSI 300, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η απόδοση του Hang Seng (31,8%). Τις μετοχές στηρίζουν τόσο οι θετικές επιδόσεις των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη όσο και η ανθηρή εταιρική κερδοφορία, αλλά και η τάση πολλών επιχειρήσεων να επιστρέφουν ρευστό στους μετόχους με την καταβολή μερισμάτων και την επαναγορά ιδίων μετοχών. 

Ακριβότερος ο «μαύρος χρυσός»
Στην περίπτωση του πετρελαίου, η ανάκαμψη των τιμών έχει έρθει ουσιαστικά τον τελευταίο μήνα, καθώς φαίνονται οι πρώτοι καρποί από τη συμφωνία των μεγάλων παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την προσφορά τους.

Η αγορά οδεύει και πάλι προς συνθήκες ισορροπίας, ενώ περαιτέρω ώθηση έρχονται να δώσουν στον «μαύρο χρυσό» οι τελευταίες εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία και οι φόβοι για όξυνση της έντασης ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη. Η τιμή του μπρεντ κυμαίνεται έτσι κοντά στα 64 με 65 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί 18% σε διάστημα πέντε εβδομάδων.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα