Γραφείο Προϋπολογισμού: Αυτά τα στοιχεία είχαμε, η ουσία δεν αλλάζει

«Το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό και απαιτεί συναίνεση»
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 17:31
UPD:17:42
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Τα στοιχεία για τις ελαφρύνσεις του χρέους που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες δεν ήταν στη διάθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΓΠΚΒ, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αλλάζει την ουσία, ότι δηλαδή εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις για το χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά του τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή.

Όπως αναφέρει το ΓΠΚΒ, μόνιμη μέριμνά του εδώ και πέντε περίπου χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια.

Ως εκ τούτου το ΓΠΚΒ διευκρινίζει τα εξής:

  1. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.
  2. Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.
  3. «Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή», συμπληρώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Εν κατακλείδι, όπως σημειώνει το ΓΠΚΒ, «καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας».

«Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση», καταλήγει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε λανθασμένες τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε ότι «οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς».

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για «τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων» σε ό,τι αφορά το στοιχείο που αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για επιβάρυνση με τόκους 84,3 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 2020-2026.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, μετά από την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, ανέφερε πως «το έλεγε και η ίδια η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία» και τόνισε ότι ««εμείς λάθος δεν κάναμε. Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε προς αξιοποίηση με ορίζοντα το 2026».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα