Στα σκαριά μέγα deal τεχνολογίας 130 δισ. δολ.

Hμιαγωγοί: Προσφορά επιθετικής εξαγοράς της Qualcomm από την Broadcom
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 13:41
REUTERS/Mike Blake

Η Broadcom προσφέρει το ποσό των 70 δολαρίων ανά μετοχή (60 δολάρια σε μετρητά και 10 δολ. σε μετοχές, δηλαδή 105 δισ. δολάρια. Το αντίτιμο είναι 27,6% υψηλότερο από την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Qualcomm την περασμένη Πέμπτη, την τελευταία ημέρα δηλαδή πριν από τη διαρροή για το ενδιαφέρον εξαγοράς.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Η Broadcom έρχεται να ταράξει τα νερά στον χώρο των ημιαγωγών και κυκλωμάτων επικοινωνίας, με μία προσφορά εξαγοράς, η οποία εάν ευοδωθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία όλων των εποχών. H αμερικανική εταιρεία μικροεπεξεργαστών επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της ανταγωνίστριας Qualcomm σε ένα deal συνολικής αξίας περίπου 130 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για επιθετική προσφορά και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα γίνει δεκτή από τη διοίκηση της εταιρείας - στόχου ή ποια θα είναι η ετυμηγορία των ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες θα τη θέσουν στο μικροσκόπιό τους. Αναλυτές, ωστόσο, σχολίαζαν ότι θα είναι δύσκολο να αντισταθούν οι μέτοχοι της  Qualcomm και ακόμη πιο δύσκολο να την αγνοήσουν οι ανταγωνιστές.

Η Broadcom προσφέρει το ποσό των 70 δολαρίων ανά μετοχή (60 δολάρια σε μετρητά και 10 δολ. σε μετοχές, δηλαδή 105 δισ. δολάρια. Το αντίτιμο είναι 27,6% υψηλότερο από την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Qualcomm την περασμένη Πέμπτη, την τελευταία ημέρα δηλαδή πριν από τη διαρροή για το ενδιαφέρον εξαγοράς. Παράλληλα σχεδιάζει να αναλάβει και το χρέος ύψους 25 δισ. δολαρίων της Qualcomm ανεβάζοντας έτσι τη συνολική αξία της συμφωνίας στα 130 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC επιθυμία της Broadcom είναι να ολοκληρωθεί η σε εξέλιξη εξαγορά της NXP Semiconductors από την Qualcomm έναντι 38 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Ωστόσο η δική της πρόταση ισχύει ανεξάρτητα από το εάν το συγκεκριμένο deal ολοκληρωθεί.

Η εξαγορά θα καταστήσει την Broadcom τον τρίτο κορυφαίο κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών στον πλανήτη, μετά τις Intel και Samsung Electronics. Θα δημιουργήσει έναν κολοσσό, ο οποίος θα είναι ουσιαστικά ο «προεπιλεγμένος πάροχος» (default provider) μίας σειράς εξαρτημάτων, αναγκαία για την κατασκευή των περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο έξυπνων κινητών τηλεφώνων, που πωλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Πρόκειται για ένα deal, το οποίο θα υποσκελίσει την απόκτηση της EMC από την Dell έναντι 67 δισ. δολαρίων το 2015. Τα δύο άλλα κορυφαία deals του κλάδου είναι η απόσχιση (spin off) της Nortel από την BCE και του PayPal από το Ebay. Όσον αφορά εξαγορές ειδικότερα, ξεχωρίζουν εκείνη της Compaq από την HP έναντι 33,6 δισ. δολαρίων το 2001 και δύο περσινές: της ARM από τη Softbank (32,3 δισ. δολ.) και του Linked In από τη Microsoft (26 δισ. δολ).

«Στόχος είναι να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο ηγέτη στα συστήματα επικοινωνίας με εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών και προϊόντων» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Broadcom, Χοκ Ταν.

Ο Ταν έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις τάσεις συγκεντροποίησης, που επικρατούν στη βιομηχανία ημιαγωγών την τελευταία τριετία. Εξαγόρασε το αντίστοιχο τμήμα της Hewlett Packard και με μία σειρά μικρότερων εξαγορών το ανέδειξε σε πανίσχυρο παίχτη της αγοράς. Αποφάσισε να κάνει τη νέα τολμηρή αυτή κίνηση σε μία περίοδο που η Qualcomm εμφανίζει κάποια σημάδια αδυναμίας. Η πλέον κερδοφόρα μονάδα της, η οποία πουλάει άδειες για χρήση τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων, βρίσκεται στο στόχαστρο ρυθμιστικών αρχών, αλλά και αντιμετωπίζει μία νομική περιπέτεια με την Apple. Η Apple (η οποία είναι εκ των μεγαλύτερων πελατών της Broadcom) θα μπορούσε να σταματήσει να αγοράζει μικροεπεξεργαστές από την Qualcomm για τα iPhone και άλλα προϊόντα της, γεγονός που θα στερούσε μία σημαντικότατη πηγή εσόδων για την εταιρεία.

Υπό αυτές τις συνθήκες και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφέρον να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, αν και η συμφωνία επί των λεπτομερειών ενός τόσο μεγάλου deal δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα