Κοινοτική ενίσχυση στις καλλιέργειες ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 17:40

Η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποίηθηκε σήμερα υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εταιρειών παραγωγής βιοντίζελ, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την καλλιέργεια και παραγωγή ενεργειακών φυτών, όπως ελαιοκράμβη και ηλίανθος σε περιοχές της χώρας, ως εναλλακτική επιλογή σε ξηρικά και χαμηλής γονιμότητας εδάφη.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να προχωρήσει η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών από την επόμενη ανοιξη και να καλυφθεί η απορρόφησή τους, με συμβολαιακή γεωργία, μεταξύ Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και των εταιρειών παραγωγής βιοντίζελ. Την προσπάθεια αυτή θα συντονίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς(εκπρόσωποι μεταποίησης, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΕΕΠΕΣ).

Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση Ομάδας Εργασίας, η οποία θα αξιολογήσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των πιλοτικών καλλιεργειών ανά περιοχή και θα επιλέξει τις κατάλληλες περιοχές για τις νέες καλλιέργειες των ενεργειακών φυτών. Το πόρισμα της Επιτροπής θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2006.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της σύνταξης του σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού σχετικά με τις ενεργειακές καλλιέργειες. Μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς θα προχωρήσει η υπογραφή της.

Τέλος, όπως αποφασίστηκε, οι χειμερινές καλλιέργειες ενεργειακών φυτών του 2006 και οι εαρινές καλλιέργειες του 2007 θα τύχουν της προβλεπόμενης από την Ε.Ε. οικονομικής ενίσχυσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα