Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Εν αναμονή της σημερινής σύσκεψης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ, από τα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ κατά τη σημερινή του σύσκεψη θα αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή και να περιορίσει την υποχώρηση 26% τιμών μέσα σε τρεις μήνες.

Ο ΟΠΕΚ, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία θα συσκεφθεί σήμερα στο Κατάρ για να συζητήσει τα σχέδια μείωσης της παραγωγής και να στηρίξει τις τιμές πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 78,40 δολ. το βαρέλι, στις 14 Ιουλίου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 40 σεντς στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 58,05 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις 11:02 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 57,91 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 3,8% τις δύο τελευταίες ημέρες. Χθες, το αργό σημείωσε απώλειες 2,2%, για να κλείσει στα 57,65 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Οκτωβρίου.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ που έδειξε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων, καθώς τα διυλιστήρια κλείνουν για συντήρηση.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 34 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 59,92 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Στις 11 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 59,82 δολ. το βαρέλι.

Οι προμήθειες διυλισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ντήζελ και του πετρελαίου θέρμανσης, υποχώρησαν 3% την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου και τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν 2,4%, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν, καθώς τα διυλιστήρια κλείνουν για συντήρηση τον Οκτώβριο, όταν η ζήτηση της βενζίνης υποχωρεί και η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης δεν έχει ακόμη αυξηθεί.

Οι προμήθειες πετρελαίου αυξήθηκαν 5,02 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 335,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο, αφήνοντας τα αποθέματα 14% υψηλότερα από τον μέσον όρο πέντε ετών για την εβδομάδα.

Ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια, περίπου 3,6% από τη μείωση των ποσοστώσεων που δεν μπορούν να κάνουν κάποιες χώρες-μέλη του ή αγνοούν, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ, σεΐχης Ali-Jarrah al- Sabah.

Ινδονήσιος εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ είπε χθες στους δημοσιογράφους στη Ντόχα, ότι αμφιβάλλει στο εάν η χώρα του θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μείωση. Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως, δήλωσε χθες αξιωματούχος της χώρας.

Τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις, παρήγαγαν 27,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Ο στόχος του οργανισμού είναι η παραγωγή 28 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Το Ιράκ, δεν έχει ποσόστωση. Την τελευταία φορά που ο ΟΠΕΚ μείωσε τον επίσημο στόχο παραγωγής, ήταν τον Απρίλιο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα