Γερμανία: Εκτός επίσημης ατζέντας στις διαβουλεύσεις για τη «Τζαμάικα» η Ελλάδα

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 23:38
UPD:23:49
Reuters/THOMAS PETER

Το θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε μεν στις συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, αλλά δεν αποτελεί σημείο στην επίσημη ατζέντα των διερευνητικών επαφών, καθώς σε κανένα από τα συνολικά οκτώ κείμενα των διαβουλεύσεων δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Έως την Πέμπτη οι συνομιλίες ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους επισκιάζονταν από αλληλοκατηγορίες, διαφωνίες αλλά και δημόσια εκφραζόμενους ενδοιασμούς για την πιθανότητα συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού. Την Παρασκευή το τοπίο άλλαξε. Στις δηλώσεις τους οι ηγεσίες των κομμάτων παρουσίασαν θετικό προσωρινό απολογισμό των συνομιλιών των τελευταίων δέκα ημερών και εκφράστηκαν, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο, με αισιοδοξία για τις διερευνητικές των επόμενων εβδομάδων.

«Τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις»

Περισσότερο αισιόδοξοι ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, ενώ πιο συγκρατημένοι οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Στην πρώτη της δήλωση από τότε που έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις των τεσσάρων κομμάτων η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «Τζαμάικα» μπορεί να πετύχει παρότι οι συνομιλίες θα παραμείνουν δύσκολες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, αναφερόμενος στις διαφορές των κομμάτων, επεσήμανε πως το ζητούμενο των συνομιλιών μέχρι στιγμής ήταν η καταγραφή των θεμάτων προς συζήτηση, ενώ από τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

Ενδεικτικό της αλλαγής ρότας ήταν τρία κείμενα που παρουσίασαν την Παρασκευή το απόγευμα μετά τις συνομιλίες οι γ.γ. των κομμάτων και στα οποία αναφέρονταν οι στόχοι μιας μελλοντικής κυβέρνησης, όπως και τα ζητήματα που θα πρέπει ακόμη να συζητηθούν. Τόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όσο και στα θέματα οικονομίας και οικογένειας, οι εταίροι εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό κοινές αντιλήψεις. Αναμένεται ότι αυτά τα σημεία θα κλείσουν σχετικά σύντομα τις επόμενες ημέρες. Περισσότερο χρόνο θα απαιτήσουν οι συζητήσεις για τη μετανάστευση, το κλίμα αλλά και για την αγροτική πολιτική. Για παράδειγμα, στο θέμα του κλίματος όλοι οι εταίροι συμφωνούν με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισίου. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος αλλά και ο χρόνος υλοποίησης τους. Για τους Πράσινους το όλο θέμα είναι υπαρξιακής σημασίας, επειδή αφορά στην ταυτότητα του κόμματός τους. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει γερμανικές δεσμεύσεις. Μια ανάλογα σκληρή στάση τηρούν οι Φιλελεύθεροι στο θέμα της μείωσης φόρων.

Το ελληνικό χρέος

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος σε κανένα από τα συνολικά οκτώ κείμενα των διαβουλεύσεων δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα. Από πληροφορίες της Deutsche Welle που βασίζονται σε δηλώσεις μελών των κομματικών αντιπροσωπειών προκύπτει ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε μεν σε συζήτηση που είχε σχέση με την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ωστόσο τα κόμματα συμφώνησαν ότι το θέμα δεν θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών των επόμενων εβδομάδων. Όπως χαρακτηρίστηκα επεσήμανε υψηλόβαθμη πηγή των Χριστιανοδημοκρατών, συζήτηση επ' αυτού «δεν θα ήταν ούτε προς το δικό μας συμφέρον και ούτε προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ερωτηθείς αντιπρόσωπος των Πρασίνων πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που το θέμα τεθεί από τους Φιλελεύθερους απάντησε πως και για τη «Τζαμάικα» θα ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ευρωζώνης και συνεπώς και της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους.

Βέβαια το ζήτημα του χρέους θα τεθεί στις συνομιλίες κατά έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω των ευρωπαϊκών θεμάτων. Μιλώντας την Παρασκευή στο περιθώριο των διαβουλεύσεων προς τους δημοσιογράφους και κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Μακρόν ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει κοινές γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης ή της περαιτέρω εμβάθυνσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Η στήριξη των Φιλελευθέρων θα αφορά και γαλλογερμανικές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεν θα μοιράζονται την ευθύνη και τα ρίσκα. «Η δημοσιονομική ανεξαρτησία των μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αντί να μειωθεί» σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα