Ε.Ε.: Σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006 13:06

Το σχέδιο δράσης που θα εφαρμόσει για την ενεργειακή απόδοση παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δέσμη μέτρων προτεραιότητας που καλύπτουν ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης υπό συμφέροντες οικονομικούς όρους.

Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν δράσεις για βελτίωση της απόδοσης των ενεργοβόρων συσκευών, κτιρίων, μεταφορών και συστημάτων παραγωγής ενέργειας.

Προτείνονται νέα αυστηρά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση ενεργειακών υπηρεσιών και ειδικοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί για τη στήριξη προϊόντων υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης.

Η Επιτροπή θα θεσπίσει επιπλέον ένα «Σύμφωνο των Δημάρχων», στο οποίο θα συμμετέχουν 20 έως 30 από τις πλέον πρωτοπόρες πόλεις στην Ευρώπη, και θα προτείνει τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την ενεργειακή απόδοση. Συνολικώς προτείνονται πάνω από 75 μέτρα.

Το σχέδιο δράσης, το οποίο θα εφαρμοστεί κατά την επόμενη εξαετία, αποτελεί απάντηση στο επείγον αίτημα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που διατυπώθηκε κατά το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του τρέχοντος έτους, για μια ρεαλιστική στρατηγική ενεργειακής απόδοσης. Το σχέδιο υπογραμμίζει τη σημασία των ελάχιστων προτύπων ενεργειακών επιδόσεων για ευρύ φάσμα συσκευών και εξοπλισμού (από είδη νοικοκυριού, όπως ψυγεία και κλιματιστικές συσκευές, έως βιομηχανικές αντλίες και ανεμιστήρες), και για τα κτίρια και τις ενεργειακές υπηρεσίες. Σε συνδυασμό με βαθμολογίες επιδόσεων και μηχανισμούς σήμανσης, τα ελάχιστα πρότυπα επιδόσεων αντιπροσωπεύουν ισχυρότατο εργαλείο απομάκρυνσης μη αποδοτικών προϊόντων από την αγορά, ενημέρωσης των καταναλωτών για τα πλέον αποδοτικά προϊόντα και μετασχηματισμού της αγοράς ώστε να καταστεί ενεργειακώς αποδοτικότερη.

Θα θεσπιστούν ελάχιστες απαιτήσεις επιδόσεων για νέα και ανακαινιζόμενα κτίρια. Θα δοθεί επίσης ώθηση στην πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας από τα κτίρια (ή τις παθητικές κατοικίες).

Στο σχέδιο δίνεται έμφαση στο σημαντικό δυναμικό για μείωση των απωλειών στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρισμού. Το σχέδιο δράσης προτείνει στοχοθετημένα μέσα για τη βελτίωση της απόδοσης τόσο των νέων όσο και των υφισταμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και τη μείωση των απωλειών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Προτείνεται περιεκτική δέσμη μέτρων για τη βελτίωση του ενεργειακού βαθμού απόδοσης στον τομέα των μεταφορών. Το σχέδιο αναγνωρίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας ιδιαίτερα με την εξασφάλιση απόδοσης των αυτοκινήτων ως προς την κατανάλωση καυσίμου, την ανάπτυξη αγορών για καθαρότερα οχήματα, τη ρύθμιση της ορθής πίεσης στα ελαστικά επίσωτρα και με τη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων αστικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών. Το σχέδιο αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η αλλαγή της συμπεριφοράς μας όσον αφορά τη χρήση μεταφορικών μέσων.

Στο σχέδιο δράσης προτείνονται επίσης ενδεδειγμένα και προβλέψιμα μηνύματα από τις τιμές, που είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τις συνολικές οικονομικές επιδόσεις.

Το σχέδιο περιέχει επίσης ορισμένες πρόσθετες προτάσεις για την αύξηση της συνειδητοποίησης της σημασίας της ενεργειακής απόδοσης μέσω της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης. Τέλος, το σχέδιο δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των θεμάτων ενεργειακής απόδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω διεθνών συμπράξεων.

Το σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση, όταν εφαρμοστεί πλήρως, θα επιτρέψει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, θα ενισχύσει την απασχόληση και θα αυξήσει τις εξαγωγές νέας, ενεργειακώς αποδοτικής τεχνολογίας. Σε ατομικό επίπεδο, μικρές αλλαγές στην καθημερινή ενεργειακή συμπεριφορά μας θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την εκπλήρωση του καθήκοντος που αναλογεί στον καθένα μας για την επίτευξη των κοινών ευρωπαϊκών στόχων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα