Nokia: 4% χαμηλότερα κέρδη το τρίτο τρίμηνο

Αποτέλεσμα του κόστους αναδιοργάνωσης
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006 13:36

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 4%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia Oyj, αποτέλεσμα του κόστους αναδιάρθρωσης.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 845 εκατ. ευρώ (1,06 δισ. δολ.) ή 21 σεντς ανά μετοχή, από 881 εκατ. ευρώ ή 20 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 20%, φθάνοντας στα 10,1 δισ. ευρώ. Κατά μέσον όρο, 10 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωνόντουσαν στα 868 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις της στα 9,88 δισ. ευρώ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Olli-Pekka Kallasvuo, έχασε μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ από τη Motorola Inc., που ανακοίνωσε τη χαμηλότερη αύξηση των πωλήσεων σε πέντε τρίμηνα στις 17 Οκτωβρίου. Η Nokia πρόσθεσε στα τηλέφωνα χαρακτηριστικά αναπαραγωγής μουσικής και ταχύτερη πρόσβαση στο Internet στα κινητά της στην Ευρώπη και κάλυψε τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, για να εξισορροπήσει την υποχώρηση της ανάπτυξης των εσόδων.

Στις 22 Ιουνίου η Nokia ανακοίνωσε την εγκατάλειψη των σχεδίων για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων με την Sanyo Electric Co., συμβατών με τα δίκτυα στη Βόρειο Αμερική και την Ιαπωνία, επειδή οι δαπάνες στην τεχνολογία πιθανόν να μην απέδιδαν. Η Nokia είπε ότι θα εμφανίσει έξοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ για την αναδιοργάνωση του σκέλους της CDMA το τρίτο τρίμηνο της χρήσης.

Πριν από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν άνοδο 3,2% μέσα στο έτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέλθει σε 65,3 δισ. ευρώ. Ο Dow Jones Stoxx 50 Index την ίδια χρονική περίοδο, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 9,9% και υποχώρησε έως 11% τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν τα κέρδη υπερέβησαν ή ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων το 2007 θα αυξηθούν λιγότερο του 10% για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Informa Plc. Για τη μείωση του περιορισμού της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, η Nokia πρόσθεσε στα κινητά της συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, κάμερες, συσκευές e-mail και ταχύτερη ασύρματη πρόσβαση σε κορεσμένες αγορές για να ενισχύσει τις τιμές πώλησης.

Το μερίδιο αγοράς της Nokia υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο στο 33,6% από το 34% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner Inc. Το μερίδιο αγοράς της Motorola αυξήθηκε στο 21,9%, τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών, από 20,3% που ήταν το πρώτο τρίμηνο.

Η Motorola εξήγαγα 53,7 εκατ. κινητά τηλέφωνα το τρίτο τρίμηνο, λιγότερα από τον στόχο των 55 εκατ. κινητών τηλεφώνων.

Οι μικρότερες ανταγωνίστριες της Nokia, Samsung Electronics Ltd. και Sony Ericsson Mobile Communications, ανακοίνωσαν την εβδομάδα που πέρασε καλύτερα από ότι αναμενόταν κέρδη το τρίτο τρίμηνο, καθώς πούλησαν περισσότερα τηλέφωνα.

Η Nokia προέβλεπε τον Ιούλιο, «κάποια» πτώση των τιμών πώλησης φέτος, μετά την μείωση των τιμών – κατά μέσον όρο – στα 102 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, από 103 ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Επίσης τον Ιούλιο επανέλαβε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη της αγοράς κινητών τηλεφώνων, στο 15% φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα