Με αρνητικό πρόσημο οι δείκτες στην Ευρώπη

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2001 14:27

Απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση του Nasdaq.

Το κλίμα για τις εταιρείες που σχετίζονται με το χώρο της Πληροφορικής επιβάρυνε ακόμη περισσότερο η χθεσινή ανακοίνωση της Sun Microsystems, ότι τα κέρδη της το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις αναλυτών της Wall Street λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,95% και έχει διαμορφωθεί στις 5.808,4 μονάδες. Σημαντικές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των εταιρειών Marconi PLC και Colt Telecom Group PLC να χάνουν 6,85% και 5,62% αντιστοίχως. Στον αντίποδα, η μετοχή της ενεργειακής International Power ενισχύεται κατά 4,45% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της το πρώτο οικονομικό τρίμηνο έφθασαν τις 81 εκατ. στερλίνες από 45 εκατ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο του 2000.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 0,94% και έχει διαμορφωθεί στις 5.490,23 μονάδες. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως Stmicroelectronics, Equant και Cap Gemini. H μετοχή της Αlcatel υποχωρεί κατά 2,66%. Σημειώνεται, ότι κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή της γαλλικής εταιρείας ενισχυόταν κατά 4,5% μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης με την αμερικανική Lucent Technologies.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 6.077,02 μονάδες μειωμένος κατά 0,71%. Η μετοχή της γερμανικής χαλυβουργίας Thyssenkurp υποχωρεί κατά 1,73%. Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας αναθεώρησε για δεύτερη φορά τις προβλέψεις για τα κέρδη της εταιρείας την τρέχουσα χρήση λόγω της μείωσης των τιμών του χάλυβα αλλά και της περιορισμένης ζήτησης προϊόντων της στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Sap, Siemens, Epcos και Deutsche Telekom. Aντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η μετοχή της ενεργειακής E.on.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX βρίσκεται στις 586 μονάδες μειωμένος κατά 0,82%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έχει περιοριστεί στις 7.590 μονάδες με πτώση 0,33% και, τέλος, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 υποχωρεί κατά 0,91% και έχει διαμορφωθεί στις 39.192 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα