Κ. Καραμανλής: Στόχος η ανάπτυξη νέων συνεργασιών με την ΕΤΕπ

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006 15:54
UPD:16:00

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανανέωση της πολιτικής δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ε.Ε. πέρα από τα σύνορά της».

Αυτό τόνισε –μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά το χαιρετισμό του στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕπ, το όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων) με θέμα: «ΝΑ Ευρώπη: Μία Περιοχή σε Εξέλιξη».

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Τράπεζα έχει συγχρηματοδοτήσει σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ παράλληλα, παρέχει σημαντική ενίσχυση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με χρηματοδοτήσεις παραγωγικών επενδύσεων, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στόχος της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Καραμανλής είναι η ανάπτυξη νέων συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων α) για την προώθηση επενδύσεων σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένων των τομέων Υγείας και Παιδείας) μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), β) για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως στην προώθηση έργων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γ) για την περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου των εμπορικών Τραπεζών, όσον αφορά την ενίσχυση των ΜμΕ και τη συγχρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Σήμερα επίσης θα συνεδριάσει στην Αθήνα και το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, υπό τον πρόεδρό της Φιλίπ Μεϊστάντ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ θα επισκεφτεί τρία έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Τράπεζα στην Ελλάδα: την Αττική Οδό, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, και το Μετρό της Αθήνας.

Επιπρόσθετα, η ΕΤΕπ θα προβεί στην υπογραφή νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων για έργα στην Ελλάδα, των οποίων το ύψος αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 390 εκατ. ευρώ. Λεπτομέρειες σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις αυτές, οι οποίες θα αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, θα δοθούν με χωριστές ανακοινώσεις Τύπου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ΕΤΕπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα