ΟΠΕΚ: Μειώνει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 07:04

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως προχώρησε ο ΟΠΕΚ, με στόχο τον περιορισμό της επί τρεις μήνες μείωσης των τιμών. Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ προχωρά σε μείωση της παραγωγής από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed al-Hamli, μετά τη συνάντηση των μελών του Οργανισμού στη Ντόχα του Κατάρ. Οι μειώσεις θα γίνουν με βάση το ύψος της άντλησης πετρελαίου κάθε χώρας τον περασμένο μήνα, αντί των ποσοστώσεων, δήλωσε ο al-Hamli, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος του ΟΠΕΚ το 2007.

Ο Οργανισμός μειώνει την παραγωγή για να περιορίσει την πτώση 25% των τιμών του πετρελαίου, από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αυτές αναρριχήθηκαν τον Ιούλιο στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας τα 78,40 δολ. το βαρέλι. Η μείωση είναι μεγαλύτερη του 1 εκατ. βαρελιών που οι υπουργοί Πετρελαίου συζητούσαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, σημείωσε άνοδο 43 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 58,93 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:04 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να ανακάμπτουν χθες, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi έφτασε στη Ντόχα και εξέφρασε τη στήριξή του στη μείωση της παραγωγής μετά από ημέρες σιωπής για το θέμα.

«Ο ΟΠΕΚ δεν έχει επίπεδο για τις τιμές», είπε ο al-Hamli κατά την τελική συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τη 1 π.μ., τοπική ώρα, στη Ντόχα. Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή στα 26,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 27,5 εκατ. βαρέλια τον Σεπτέμβριο για τα 10 μέλη με ποσοστώσεις εκτός του Ιράκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η αγορά χρειάζεται μεγαλύτερη σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Chakib Khelil μετά τη σύσκεψη όταν ερωτήθηκε γιατί η μείωση της παραγωγής θα είναι μεγαλύτερη από το αρχικό σχέδιο. «Ολοι έχουν μερίδιο. Αυτό μόνο έχω να πω».

Η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των μελών με ποσοστώσεις θα γίνει από τη Σαουδική Αραβία κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚ. Η μικρότερη είναι 35.000 βαρέλια ημερησίως και θα γίνει από το Κατάρ.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μειώσει επιπλέον κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή πετρελαίου, κατά τη σύσκεψή του στις 14 Δεκεμβρίου στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν κατά 5,02 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 335,6 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο, που διατήρησε τα αποθέματα 14% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την εβδομάδα.

Κατά την τελευταία του συνάντηση ο ΟΠΕΚ στις 11 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία του στη Βιέννη, διατήρησε τις ποσοστώσεις παραγωγής για τα 10 μέλη του αμετάβλητες στα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τον περασμένο μήνα η πραγματική παραγωγή από αυτά τα 10 μέλη ήταν 27,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το πόσο πετρέλαιο θα καταναλωθεί στον κόσμο κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, στα 28,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τον περασμένο μήνα είχαν αντληθεί 29,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τις 11 χώρες-μέλη του Οργανισμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

H International Energy Agency, που συμβουλεύει 26 χώρες κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, προειδοποίησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ότι οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου θα διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, απειλώντας την οικονομική ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα