ΕΤΕπ: Πάνω από ένα δισ. ευρώ οι δανειοδοτήσεις στην Ελλάδα το 2007

200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης και κατασκευής 230 σχολείων
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 11:48

Ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εκδήλωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), διά στόματος του προέδρου της, Φιλίπ Μαστάντ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Τράπεζας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Τα στελέχη της ΕΤΕπ επισήμαναν αυξημένο ενδιαφέρον της Τράπεζας για συμμετοχή σε χρηματοδοτήσεις έργων στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, της Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έρευνας και καινοτομίας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι το μεσημέρι υπογράφεται η συμφωνία της ΕΤΕπ με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για χορήγηση δανείου 200 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση και κατασκευή 230 σχολείων σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας, η συνεργασία μεταξύ ΕΤΕπ και ΟΣΚ, θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και για την επέκτασή της στο χώρο των Πανεπιστημίων.

Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή δανείων με τη Eurobank και τη Γενική Τράπεζα 50 και 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τη σύναψη δανείου 110 εκατ. ευρώ με την εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για τη χρηματοδότηση των επεκτάσεων του μετρό της Αθήνας.

Παράλληλα οι συνολικές δανειοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα το 2007, για έργα μεταφορών, ενέργειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες δανειοδότησης :

- Στον τομέα των μεταφορών: 200 εκατ. ευρώ για το έργο του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας , 100 εκατ. ευρώ για τον αυτοκινητόδρομο Λεύκτρου - Σπάρτης, 150 εκατ. ευρώ για την υποθαλάσσια στη Θεσσαλονίκη και 100 εκατ. ευρώ για λιμάνια.

- Στον τομέα της ενέργειας: 100 εκατ. ευρώ δάνειο προς τη ΔΕΗ και 50 εκατομμυρίων ευρώ για έργα φυσικού αερίου.

- Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΕΤΕΠ εξετάζει δανειοδοτήσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ για το δήμο της Αθήνας, 20 εκατ. ευρώ για το Δήμο της Κοζάνης, ενώ επίσης εξετάζει φάκελο για δανειοδότηση 100 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα