Αλλαγές σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας ζητεί το ΔΝΤ

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 12:25
UPD:12:27

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πρέπει να γίνουν πριν από το 2012, διότι το πρόβλημα θα επηρεάσει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά, εκτιμά η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία βρίσκεται στην Αθήνα και συζήτησε την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας με τα αρμόδια πρόσωπα υπουργείων, τραπεζών και κοινωνικών εταίρων.

Όπως ανέφερε η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού, οι λύσεις που έχουν δοθεί σε άλλα κράτη-μέλη είναι πολλές. Αλλοτε αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε ο εργαζόμενος να καταβάλλει εισφορές για περισσότερα χρόνια και άλλοτε συμφωνείται η αύξηση των συντάξεων για όσους παραμείνουν περισσότερο στην αγορά εργασίας.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδυάζεται με το προσδόκιμο όριο ζωής.

Μια άλλη λύση είναι η μείωση των επιδομάτων και των παροχών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνεται ένα μίγμα πρωτοβουλιών.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι περισσότερο καθυστερούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ ζήτησε επίσης αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγών στο ασφαλιστικό, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος και η «Επιτροπή Αναλυτή» εν ευθέτω χρόνω θα κάνει τις εισηγήσεις της για το θέμα αυτό.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα