Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Όπως και στους κόλπους της Κομισιόν, έτσι και σε επίπεδο Ευρωζώνης η αισιοδοξία πηγάζει από την πρόοδο που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, στις συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, «υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας, έχει γίνει καλή δουλειά, ενώ τα αποτελέσματα των συζητήσεων είναι ενθαρρυντικά». Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμφωνίας στο Εurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου, είπε ότι τεχνικώς αυτό είναι δυνατόν, αλλά δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση γιατί θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τα 113 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος τα 95 αφορούν την τρίτη αξιολόγηση, που σημαίνει ότι υπάρχει πολλή δουλειά, όπως είπε. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είτε στις 4 Δεκεμβρίου είτε μέχρι το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει η εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιτευχθεί αρχικά συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια να εφαρμοστεί, ώστε να κλείσει και επίσημα η αξιολόγηση.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εκταμίευση της δόσης δεν θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τις πρώτες εβδομάδες του 2018.
Αναφορικά με το Εurogroup της Δευτέρας, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι στα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης αλλά στα λοιπά, δηλαδή ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνει μια ολιγόλεπτη ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία της αξιολόγησης και τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα. Βασικό θέμα στο Εurogroup της Δευτέρας θα είναι η προετοιμασία της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Μετά τη συζήτηση που έγινε στην αρχή του μήνα στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΣ), όπου η υποδοχή ήταν θετική, τη Δευτέρα οι υπουργοί θα εξετάσουν το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, αλλά και της πορείας υλοποίησης της Τραπεζικής Ένωσης.
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, άλλες χώρες θέλουν έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτεί επενδύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ άλλες θέλουν μια απλή χρηματοδοτική γραμμή μέσα στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για την Τραπεζική Ένωση είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εγγύηση των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες γιατί κάποιες χώρες (βορράς Ευρωζώνης) ανησυχούν για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Η συζήτηση θα γίνει με βάση την τελευταία πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει μια συνασφάλιση των καταθέσεων.
Στα θέματα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο του 2018 με βάση έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη.
Επιβεβαίωση των σχεδιασμών για νέα έξοδο στις αγορές
Κυβέρνηση: Διενέργεια των swaps ομολόγων του PSI - Αισιοδοξία για το χρονοδιάγραμμα της γ' αξιολόγησης
Τη διενέργεια των swaps των ομολόγων του PSI, αλλά και τη νέα έξοδο στις αγορές, σε χρόνο που δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί επακριβώς, σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της γ’ αξιολόγησης.
Επιβεβαιώνοντας τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε χθες ότι «υπάρχει στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης η επεξεργασία σχεδίων για σύντομη έξοδο στις αγορές» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Ωστόσο, είναι απαραίτητες μια σειρά από έξοδοι για να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο προφίλ του ελληνικού χρέους που θα επιτρέπει την οριστική πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ακριβώς, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτόν τον σχεδιασμό θα επιλέξουμε τα επόμενα βήματά μας. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει σύντομα μια τέτοια έξοδος διαχείρισης του ελληνικού χρέους στις αγορές».
Σε άμεση προτεραιότητα είναι η διενέργεια των swaps των ομολόγων του PSI, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου. Πρόκειται για 20 ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενσωματωθούν σε 4 τίτλους, διάρκειας από 7 έως 20 έτη. Στόχος είναι να αποκτήσουν ρευστότητα ορισμένες διάρκειες τίτλων, ώστε να είναι πιο εμπορεύσιμες και ελκυστικές στους επενδυτές. Παράλληλα όμως εξομαλύνεται και το προφίλ των λήξεων του χρέους, για ορισμένα έτη, στα οποία υπάρχει συγκέντρωση χρεολυσίων.
Ικανοποίηση για την αξιολόγηση
Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε συναφείς ερωτήσεις, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης από τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών: «Προχωράμε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων με βάση το χρονοδιάγραμμα. Οι συζητήσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε πολύ καλή φάση. Και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος. Αυτό είναι που μετράει, αυτό είναι που μας αφορά, αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και αυτό είναι το οποίο υλοποιούμε καθημερινά».Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αυτών των συνομιλιών, την προηγούμενη Παρασκευή, «καθίσταται σαφής η κοινή βούληση των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης». Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν τάχιστα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν και να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «παρά τον παροξυσμό καταστροφολογίας από την αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί δίχως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων, διαψεύδοντας τα σενάρια περί δημοσιονομικού κενού».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθεί το ποσό του «κοινωνικού μερίσματος» που θα αποδοθεί σε αναξιοπαθούντες και επισήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση... Αν, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα ευθυγραμμιστεί με τις εισηγήσεις των πλέον ακραίων του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας το περσινό του ολίσθημα όταν και καταψήφισε την παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ή αν τελικά θα υποχωρήσει και θα ψηφίσει τη σημαντική αυτή ενίσχυση».
Μέρισμα πάνω από 1,1 δισ.
Η διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσα στο 2017 είναι δεδομένη και συμφωνημένη με τους δανειστές ενώ το ύψος του ποσού που θα διατεθεί θα φτάσει κατ’ ελάχιστο στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει τελικώς πάνω από 2,2% που έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα κριτήρια θα είναι τέτοια ώστε οι δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης. Ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται κίνηση εξόδου στις αγορές μέσα στο επόμενο διάστημα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα επί των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, προανήγγειλε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018, θα υπάρξουν τουλάχιστον 3-4 απόπειρες εξόδου στις αγορές.