ΙΟΒΕ: Λιγότερες οι εισροές επιχειρηματικού κεφαλαίου

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 19:05

Σε μια συγκυρία έντονης επενδυτικής δραστηριότητας παγκοσμίως, η Ελλάδα δεν μετέχει ενεργά. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την ανάλυση του ΙΟΒΕ για τις Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Εκθεσης του ΟΗΕ «World Investment Report 2006» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/17/1253087.htm .

Σύμφωνα με μελέτες και αναλύσεις του ΙΟΒΕ, οι προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να είναι δυσμενείς, στο βαθμό που τα μέτρα πολιτικής δεν συνιστούν ένα συνεκτικό πλέγμα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας και θα συνεχιστεί ο αποσπασματικός χαρακτήρας των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το Ινστιτούτο, η υποχώρηση της Ελλάδας στη σχετική διεθνή κατάταξη αναδεικνύει τον κίνδυνο της διατήρησης ενός status quo, ειδικά όταν ο περίγυρος -οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης- προχωρά με ταχείς ρυθμούς σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες αυξάνουν την ελκυστικότητά τους.

Ενώ το 2005 οι παγκόσμιες ΞΑΕ ανήλθαν σε 916 δισ. δολ. σημειώνοντας αύξηση κατά 29% σε σχέση με το 2004 και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, στην Ελλάδα οι εισροές ΞΑΕ σημείωσαν μεγάλη πτώση και διαμορφώθηκαν στα 607 εκατ. δολ. από 2,1 δισ. δολ. το 2004 (μείωση 71%).

Οι εκροές ΞΑΕ από την Ελλάδα το 2005 σημείωσαν ισχυρή αύξηση σε ποσοστό 41% και ανήλθαν σε 1,4 δισ. δολ. από 1,03 δισ. δολάρια το 2004 και 412 εκατ. δολ. το 2003. Το μεγαλύτερο μέρος των εκροών ΞΑΕ της Ελλάδας κατευθύνονται κυρίως προς τις χώρες της Βαλκανικής (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔ της Μακεδονίας και ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας), αλλά και στις αγορές της Β. Αφρικής (πχ. Αίγυπτος) και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό επιδρούν θετικά και στην ελληνική οικονομία. Οι επενδύσεις των ελληνικών μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό συνοδεύονται και από εντυπωσιακή ενίσχυση των εξαγωγών τους. Ετσι, ενώ στην περίοδο 2001 - 2004 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών ελληνικών εξαγωγών διαμορφώνεται στο 17,9%, στο ίδιο διάστημα η μέση αύξηση των εξαγωγών των εγχωρίων πολυεθνικών εταιριών, που έχουν επενδύσεις στο εξωτερικό, διαμορφώνεται στο 169,4%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα