Δικαστικό θρίλερ μεταξύ Δημοσίου και Eldorado Gold

Έληξε στις 26 Οκτωβρίου η προθεσμία για τον ορισμό επιδιαιτητή
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 12:32
UPD:12:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ELDORADO GOLD/STR

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Σε δικαστικό, εκτός από επιχειρηματικό και πολιτικό, θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της Eldorado Gold στην Ελλάδα και ειδικότερα αναφορικά με το θέμα της διαιτησίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής του καναδικού ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 26 Οκτωβρίου έληξε το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα έπρεπε να έχει οριστεί ο επιδιαιτητής κατόπιν υποδείξεως των δύο διαιτητών που είχαν οριστεί εμπρόθεσμα τόσο από την πλευρά του Δημοσίου όσο και από την πλευρά της εταιρείας.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις, σύμφωνα όμως με κύκλους εκατέρωθεν τις επόμενες ημέρες θα φανεί τι θα επακολουθήσει αυτής της δυστοκίας. Με βάση, πάντως, τα όσα ορίζει το άρθρο της διαιτησίας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο πρόσωπο του επιδιαιτητή, τότε ορίζεται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον δεκαπενθήμερη καθυστέρηση στην όλη υπόθεση, καθώς και επιβάρυνση στο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Στον διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση στάθηκε ο CEO της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το γ' τρίμηνο του 2017.

Κατόπιν του διορισμού του επιδιαιτητή η απόφαση εκδίδεται σε τρεις μήνες, είναι οριστική και αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή. Δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε τακτικό η έκτακτο ένδικο μέσο και είναι δεσμευτική για τα μέρη. Να σημειωθεί πως το αντικείμενο της διαιτησίας έχει καθοριστεί και επιδοθεί και στις δύο πλευρές και τα βασικά σημεία του αφορούν την καθετοποίηση της παραγωγής της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και τη μονάδα μεταλλουργίας στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος καθώς και τις αντίστοιχες τεχνικές μελέτες.

Στο μεταξύ, Ελλάδα αλλά και Τουρκία, λόγω της επανεκτίμησης προς τα κάτω της απόδοσης του κοιτάσματος στο Κισλαντάγκ, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των αναλυτών κατά την ενημέρωσή τους από τη διοίκηση της Eldorado Gold στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου 2017. Όπως τόνισε ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, «ήταν ένα παραγωγικό τρίτο τρίμηνο με το κλείσιμο της εξαγοράς της Integra στον Καναδά και τη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα.

Είμαι ευτυχής που λάβαμε τις τελικές άδειες για την ολοκλήρωση της φάσης II της Ολυμπιάδας και έχουμε ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο για να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας στην εφαρμογή των βέλτιστων τεχνολογιών κατά τη λειτουργία μας σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε να ζητάμε την έκδοση της τροποποιημένης άδειας ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί εντός του εργοστασίου καθώς και άλλα θέματα».

Αναφορικά με τη διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας, ο κ. Μπερνς ανέφερε πως η εταιρεία πιστεύει ότι η τεχνική μελέτη για τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο είναι ισχυρή και συνεπής με τη σύμβαση μεταβίβασης, το επιχειρησιακό σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στο δ’ τρίμηνο του 2017 και στις Σκουριές τοποθετείται το 2020. Στην μεν Ολυμπιάδα το γ’ τρίμηνο επενδύθηκαν κεφάλαια ύψους 24,8 εκατ. δολ. και στις Σκουριές 19,3 εκατ. δολ. Στο Στρατώνι διεξάγονται δραστηριότητες εξερεύνησης για τον εντοπισμό πρόσθετων πόρων σε μια προσπάθεια επέκτασης της ζωής του ορυχείου. Στο Πέραμα το έργο παραμένει στη συντήρηση εν αναμονή της παραλαβής της άδειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Eldorado Gold στο γ’ τρίμηνο είχε έσοδα 95,4 εκατ. δολ. έναντι 116,2 εκατ. δολ. και ζημιές ύψους 4,2 εκατ. δολ. έναντι κερδών 20,7 εκατ. δολ. Στο 9μηνο τα έσοδα ήταν στα 290 εκατ. δολ. έναντι 318 εκατ. δολ. και κέρδη 10,9 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 311,6 εκατ. δολ. Η παραγωγή χρυσού διαμορφώθηκε στις 70.053 ουγκιές (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής στην Ολυμπιάδα που δεν έχει ακόμη διατεθεί εμπορικά), με τα έσοδα από την πώληση 65.439 ουγκιών του χρυσού να διαμορφώνονται σε 84,4 εκατ. δολ. Η τιμή πώλησης ανά ουγκιά ανέρχεται σε 1.290 δολάρια. Η εταιρεία διαθέτει μετρητά και ταμειακά ισοδύναμα ύψους 546,1 εκατ. δολ. και 250 εκατ. δολ. σε πιστωτικές γραμμές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα