Εντυπωσιακή αρχή

Ρεκόρ στο ξεκίνημα της εβδομάδας σε Wall Street, Ευρώπη και Τόκιο
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 00:01

MΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο άνοιξε η εβδομάδα για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τη Wall Street να καταγράφει νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό ρεκόρ, την Ευρώπη να κλείνει σε υψηλά πενταετίας και το Τόκιο να αγγίζει υψηλά πενταμήνου.

Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ήταν ιδιαίτερα θετικές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να διερωτώνται εάν υπάρχει κάτι τώρα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν.

Το πάρτι στη Wall Street συνεχίστηκε μετά τον τελευταίο γύρο ισχυρών εταιρικών κερδών, ωθώντας το δείκτη Dow Jones σε άνοδο περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας και σε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό ρεκόρ, των 12.125,16 μονάδων.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το σχέδιο της Wal-Mart Stores να περιορίσει τις δαπάνες, ενώ η πτώση των τιμών αργού σημαίνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ίσως να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Η μετοχή της Google κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ, σημειώνοντας άνοδο περίπου 4%.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά πενταετίας, χάρη στη δυναμική της Wall Street, η οποία επισκίασε την εξασθένηση των μετοχών του τομέα ενέργειας. Η μετοχή της Standard Chartered αναδείχθηκε σε νικητή, ενισχυόμενη 2,7% σε υψηλά εξαμήνου, εν μέσω φημολογιών ότι Ντουμπάι και Σιγκαπούρη μπορεί να διεκδικήσουν μερίδια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,35%, κλείνοντας στις 1.450,38 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ο δείκτης έχει ενισχυθεί 4%, στηριζόμενος από κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων και από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη.

Εχει πλήρως ανακάμψει από τη μεγάλη πτώση του Μαΐου και του Ιουνίου. Ο δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3%. Η πτώση της τιμής αργού, αν και άσκησε πιέσεις στον ενεργειακό τομέα, ενίσχυσε άλλες μετοχές, όπως της British Airways, η οποία αυξήθηκε 3%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,82%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, διευρύνοντας τα κέρδη του μετά τα εντυπωσιακά εταιρικά αποτελέσματα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα