Πώς θα αυξηθεί η συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας στο ΑΕΠ

Τηλεπικοινωνίες: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποφέρουν πάνω από 3 δισ. ευρώ στην οικονομία
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 15:37
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η επιπρόσθετη συνεισφορά του κλάδου κινητών επικοινωνιών στο ΑΕΠ της χώρας, εφόσον υλοποιηθούν από την Πολιτεία οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να φτάσει στο 2,05% ή 3,06 δισ. ευρώ. Το 2016 η συνεισφορά των κινητών επικοινωνιών στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,6% ή σε 2,82 δισ. ευρώ. 

Τα παραπάνω επεσήμανε, μιλώντας στο 19ο συνέδριο InfoCom World, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος προσθέτοντας ότι πέρυσι οι συνολικές επενδύσεις του κλάδου ξεπέρασαν τα 351 εκατ. ευρώ καθώς συνεχίζεται η γεωγραφική και πληθυσμιακή επέκταση των δικτύων 4G. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος τα τελευταία τρία έτη έχει αυξήσει τις ετήσιες επενδύσεις του κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει επενδύσει από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης (2008) 3,17 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας, σημείωσε ότι έχει σταθερή υστέρηση 4,5 ετών στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό -26η στον δείκτη της ψηφιακής σύγκλισης των χωρών μελών της Ε.Ε. (DESI 2017)-, ενώ κατατάσσεται προτελευταία από τις χώρες του ΟΟΣΑ στην κατανάλωση δεδομένων κατά κεφαλή, με μόνο το Μεξικό να είναι σε χαμηλότερη θέση (Ελλάδα 0,4 GB κατά κεφαλή / ανά μήνα, ΟΟΣΑ 2,88, Ευρώπη 3,1). Πρόσθεσε πως οι πάροχοι έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε σταθερά και κινητά δίκτυα την τετραετία 2017-2020, ώστε να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα, ωστόσο η Πολιτεία χρειάζεται να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις όπως απλοποίηση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υφιστάμενων και νέων σταθμών βάσης και απόδοση φασματικών περιοχών, έτοιμων προς χρήση. Επίσης απαιτείται άρση της στρέβλωσης του ειδικού τέλους. Στην Ελλάδα ο καταναλωτής επιβαρύνεται έως 48,8% στον τελικό λογαριασμό του, όταν η μέγιστη επιβάρυνση στην Ε.Ε. είναι 25%.

Οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας από το 2008 ανέρχονται σε 3,17 δισ. ευρώ, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γ. Στεφανόπουλος στο 19ο συνέδριο InfoCom World.

Στην ίδια εκδήλωση και σε συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ο γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Πολιτείας να διαθέσει κονδύλια για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, σημείωσε: «Η απόφαση να κατευθυνθούν κονδύλια σε δράσεις όπως το Superfast Broadband, το Connected Enterprise και το Rural Extension είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ώστε πραγματικά αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο». Σε ό,τι αφορά την επιδότηση της ζήτησης από την Πολιτεία για υπερυψηλές ταχύτητες, τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη», πρόσθεσε ωστόσο ότι για να είναι αποτελεσματικότερη δεν θα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, σημείωσε ότι σε δύο χρόνια και αφού ολοκληρωθούν οι επενδύσεις των παρόχων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το 75% του πληθυσμού της χώρας θα έχει πρόσβαση σε ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι θα ήταν χρήσιμο η Πολιτεία να κατευθύνει την επιδότηση του ΕΣΠΑ στη δημιουργία της εσωτερικής υποδομής των κτηρίων προκειμένου αυτά να μπορούν να υποδεχθούν τα δίκτυα νέας γενιάς. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, αναφερόμενος στις τεχνολογίες νέας γενιάς και τα δίκτυα οπτικών ινών σημείωσε: «Τείνουμε να εστιάζουμε σε μία τεχνολογία, την οπτική ίνα ως το σπίτι (FTTH), ενώ η ουσία είναι στην ταχύτητα που θέλουμε να απολαμβάνει ο τελικός χρήστης. Με ένα μίγμα τεχνολογιών όπου δεν θα κυριαρχεί το FTTH μπορούμε να δώσουμε πολύ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, με μεγαλύτερη κάλυψη πληθυσμού. Αυτή είναι η τάση που θα ισχύσει πανευρωπαϊκά, όχι μόνο στη χώρα μας». 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cyta Ελλάδος, Γιάννη Κουλίας, σημείωσε πως η στρατηγική της εταιρείας που εκπροσωπεί κινείται σε δύο άξονες, πρώτον πάει εκεί που εντοπίζει ανάγκη, υλοποιώντας μεγάλα έργα διασύνδεσης μέσω οπτικής ίνας για τους επιχειρηματικούς πελάτες και δεύτερον προσφέρει μοναδική τεχνογνωσία και άριστη υποστήριξη των σχετικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δίκτυο της Cyta στην Κρήτη, το οποίο έχει τη δυναμική να εξυπηρετήσει το 95% των επιχειρήσεων του νησιού.  
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα