Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές στη δημοπρασία ρεύματος

Ηλεκτρική ενέργεια: Αντίθετες εκτιμήσεις εκφράζουν ΔΕΗ και εναλλακτικοί πάροχοι
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 12:31
UPD:12:31

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) εκφράζουν εναλλακτικοί πάροχοι και ΔΕΗ, με αφορμή την τιμή-ρεκόρ στην οποία «έκλεισε» η προχθεσινή δημοπρασία. Έτσι, μιλώντας στη «Ν», εκπρόσωποι εναλλακτικών προμηθευτών κάνουν λόγο για «φρένο» σε οποιαδήποτε σχέδια για πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι της ΔΕΗ εκφράζουν διαφορετική άποψη, αναφέροντας χαρακτηριστικά στη «Ν» πως οι συμμετέχοντες αγόρασαν ηλεκτρική ενέργεια κατά 17%-20% φθηνότερα από όσο προμηθεύεται η ίδια για τους πελάτες της, κάτι που σημαίνει πως έχουν περιθώριο για πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Η προχθεσινή δημοπρασία «έκλεισε» στα 45,2 ευρώ ανά MWh/h, ξεπερνώντας κατά πολύ όχι μόνο την τιμή εκκίνησης (32,05 ευρώ), αλλά και τα 43,05 ευρώ ανά MWh/h, δηλαδή το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε σημειωθεί στη δημοπρασία του Ιουλίου. Μάλιστα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, ακόμη και το χαμηλότερο τίμημα ξεπέρασε τα 43,05 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα της ηλεκτρικής ενέργειας πωλήθηκε σε τιμές μεγαλύτερες των 45 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το προχθεσινό ρεκόρ σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι η δημοπρασία ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ από άποψη προσφερόμενης ποσότητας, η οποία άγγιξε τις 718 MWh/h. Ενδεικτικά, στη διαδικασία του Ιουλίου είχε διατεθεί σχεδόν πέντε φορές μικρότερη ποσότητα, μόλις 145 MWh/h.

Όσον αφορά τους λόγους πίσω από την εκτίναξη των τιμών, οι εκπρόσωποι των εναλλακτικών παρόχων επισημαίνουν πως μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Έτσι, αναφέρουν πως ενδεχομένως ορισμένες εταιρείες στοχεύουν να εξαγάγουν τις περισσότερες από τις ποσότητες ρεύματος που εξασφάλισαν, παρ’ όλο που θα αποκλειστούν από τις επόμενες δημοπρασίες, λόγω παραβίασης του σχετικού «πλαφόν» που τέθηκε για πρώτη φορά.

Πάντως, υπογραμμίζουν πως είναι βέβαιο πως η ζήτηση δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην είσοδο νέων «παικτών» στην αγορά ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση, όπως προσθέτουν, αυτή η εξέλιξη όχι μόνο εκμηδενίζει πρακτικά τα περιθώρια για πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια, αλλά και για κάποιες εταιρείες σημαίνει πως θα αντιμετωπίσουν δυσχέρειες στο να ανταποκριθούν σε πελάτες τους στη μέση τάση, στους οποίους έχουν προσφέρει φθηνές χρεώσεις.

Στον αντίποδα, ωστόσο, οι πηγές της ΔΕΗ αντιτείνουν πως η μεγάλη συμμετοχή στη δημοπρασία αποδεικνύει πόσο συμφέρει τους εναλλακτικούς παρόχους (και τους traders), ακόμη και στην τιμή των 45,2 ευρώ που «έκλεισε» η δημοπρασία. «Κανείς δεν αγοράζει σε τιμή που δεν τον συμφέρει», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι κύκλοι της ΔΕΗ συμπληρώνουν πως είναι εντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για κέρδη της επιχείρησης από τη σχετική αύξηση της τιμής των ΝΟΜΕ. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πωλήσει 718 MW σταθερά για ένα χρόνο, δηλαδή περίπου 6.300.000 ΜWh ηλεκτρικής ενέργειας, προς 45,2 ευρώ ανά MWh/h. Αν δεν υπήρχε η δημοπρασία, θα τις πωλούσε προς 55 ευρώ, με συνέπεια να έχει απώλεια της τάξης των 63 εκατ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν τέλος πως θα ήταν καλό όλοι οι αρμόδιοι να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους στις αναλύσεις τους, για το άνοιγμα της αγοράς, το δεδομένο ότι ορισμένοι προμηθευτές που είναι και παραγωγοί έχουν πολύ μικρότερα μερίδια στη λιανική από ό,τι στην παραγωγή. «Με άλλα λόγια, παράγουν πολύ περισσότερο από όσο χρειάζονται για τους πελάτες τους και μάλιστα αγοράζουν επιπλέον ενέργεια μέσω των ΝΟΜΕ. Τη διαφορά, αντί να τη χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την πελατεία τους, την πωλούν στη χονδρική αγορά, δηλαδή κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ» καταλήγουν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα