Υποχωρεί ο χαλκός στο Λονδίνο, μετά την αύξηση των αποθεμάτων

Τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα έξι μηνών
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 13:22

ΠΤΩΤΙΚΑ, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κινήθηκε στο Λονδίνο ο χαλκός, καθώς τα αποθέματα του μετάλλου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλωδίων και αγωγών, αναρριχήθηκαν τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, καταδεικνύοντας ότι οι προμήθειες ενδέχεται να μην είναι τόσο περιορισμένες.

Τα αποθέματα χαλκού στις αποθήκες που ελέγχει το London Metal Exchange, σημείωσαν αύξηση 7.750 μετρικούς τόνους, ποσοστό 6,9%, φθάνοντας στους 120.825 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση του LME. Ωστόσο τα αποθέματα είναι ακόμη λιγότερα από την παγκόσμια κατανάλωση τριών ημερών. Στη Σιγκαπούρη, τα αποθέματα σημείωσαν αύξηση κατά 7.025 τόνους.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, υποχώρησε 60 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 7.485 δολ. ο τόνος, στις 9:45 π.μ., τοπική ώρα. Τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις το μέταλλο υποχώρησε 2,3%. Τα συμβόλαια του μετάλλου αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο τόνος, στις 11 Μαΐου.

Τα αποθέματα κινήθηκαν ανοδικά καθώς μειώθηκε η παραγωγή των μεγαλύτερων μεταλλουργιών. Σήμερα η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, BHP Billiton Ltd., ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η παραγωγή χαλκού μειώθηκε 19%, φθάνοντας στους 249.900 τόνους, μετά την απεργία στο ορυχείο της Escondida στη Χιλή, που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η προγραμματισμένη συντήρηση ορυχείου στην Αυστραλία, μείωσε επίσης την παραγωγή.

Οι εργασίες συντήρησης μείωσαν την παραγωγή ψευδαργύρου και μολύβδου της BHP Billiton στην Αυστραλία, σύμφωνα με την εταιρεία. Η παραγωγή μολύβδου υποχώρησε 25% και του ψευδαργύρου σε ποσοστό 28%. Η BHP Billiton έχει στην κυριότητά της το Cannington, το μεγαλύτερο ορυχείο μολύβδου στον κόσμο, που βρίσκεται στην Αυστραλία.

Η χαμηλότερη παραγωγή στο Cannington ώθησε τις τιμές του μολύβδου σε επίπεδα ρεκόρ στις 16 Οκτωβρίου, όταν το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 1.550 δολ. ο τόνος. Οι τιμές του σήμερα υποχώρησαν 7 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 1.505 δολ. ο τόνος.

Η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου θα μειωθεί το επόμενο έτος, καθώς συρρικνώνεται η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Norsk Hydro ASA, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής το 2005, που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου στο Web site της.

Το αλουμίνιο υποχώρησε 22 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 2.688 δολ. ο τόνος. Ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 40 δολ., ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 3.880 δολ. ο τόνος και ο κασσίτερος παρέμεινε αμετάβλητος στα 10.375 δολ. ο τόνος. Πτωτική κινήθηκε η τιμή του νικελίου κατά 250 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 32.150 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα