Επικρίσεις Γούλφοβιτς για τις κινέζικες πρακτικές δανεισμού της Αφρικής

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 17:04

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε σήμερα ότι τόσο η Κίνα, όσο και οι τράπεζες κινεζικών συμφερόντων, αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, με τις πρακτικές δανεισμού που εφαρμόζουν προς τα αναπτυσσόμενα κράτη της Αφρικής.

Η Κίνα έχει αναπτύξει σοβαρή επιχειρηματική παρουσία στην Αφρική, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή των πρώτων υλών που χρειάζεται το Πεκίνο για να τροφοδοτεί την εκρηκτική οικονομική του ανάπτυξη. Ο Wolfowitz εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αυξανόμενη δανειοδότηση από την Κίνα, την Ινδία και την Βενεζουέλα προς αφρικανικές χώρες που έχουν ευνοηθεί από την απαλλαγή μέρους του εξωτερικού τους χρέους.

«Εάν πρόκειται για δανεισμό για την αγορά πολυτελών υπουργικών αυτοκινήτων, τότε ο δανεισμός είναι επισφαλής. Αντίθετα, ο προσεκτικός δανεισμός αυξάνει το εθνικό εισόδημα και διευκολύνει την αποπληρωμή του χρέους στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για την δράση των δανειστών και των δανειοληπτών», τόνισε ο κ. Γούλφοβιτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Les Echos».

Οπου και να κοιτάξεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο βλέπεις την Κίνα, έγραφαν οι «Τimes» στις 4/7/06. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Τσαοσίνγκ ξεκινά κάθε χρονιά με ένα ταξίδι στην Αφρική. Βοηθάει βέβαια ότι μιλάει άψογα σουαχίλι. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αφρικής και Κίνας αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Κινεζικές εταιρείες εξερευνούν ολόκληρη την ήπειρο για πετρέλαιο, μεταλλεύματα και ξυλεία και κατασκευάζουν τα πάντα, από σιδηροδρομικούς σταθμούς μέχρι γήπεδα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει τις χώρες αυτές όπως θέλει να αντιμετωπίζει ο κόσμος κι εκείνη. Δεν ενδιαφέρεται αν οι κυβερνήσεις τους είναι διεφθαρμένες, ανίκανες ή προβαίνουν σε γενοκτονίες. «Business is business».

REUTERS, TIMES



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα