Ουκρανία - 40% επιπλέον θα πληρώνει για το ρωσικό αέριο το 2007

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 18:00
UPD:18:01

Στις αρχές του 2006 η αναποτελεσματικότητα της ενεργειακής αγοράς κατέστη εμφανής στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, που προκάλεσε αναταραχή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σήμερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός, ο φιλορώσος Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα πληρώνει περίπου 40% περισσότερο για το ρωσικό αέριο το επόμενο έτος, διευκρινίζοντας ότι οι τιμές παραμένουν σχετικά χαμηλές σε σχέση μ' αυτές που καταβάλλουν άλλες χώρες.

Η ανακοίνωση του Γιανούβιτς φαίνεται ότι βάζει τέλος στην αβεβαιότητα για την προμήθεια ρωσικού αερίου στην Ουκρανία και διασφαλίζει την ομαλή μεταφορά του στους Ευρωπαίους καταναλωτές, ενόψει χειμώνα.

Τουλάχιστον 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου θα εισρεύσουν στην Ουκρανία έναντι τιμής όχι μεγαλύτερης των 130$ ανά 1.000 κυβικά μέτρα 130, είπε ο κ. Γιανουκόβιτς. Η Ουκρανία τώρα πληρώνει $95 ανά 1.000 κ.μ. και καταναλώνει περί τα 70 δισ. κ.μ. ετησίως.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Φραντκόφ δεν έκανε κανένα σχόλιο για την τιμολογιακή πολιτική το 2007, τονίζοντας ότι αυτή αποφασίστηκε από τη ρωσική εταιρεία Gazprom και την κρατική ουκρανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα