7 δισ. τον χρόνο το κόστος της ρύπανσης

WWF: 'Εκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 16:15

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τις οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται για την Ελλάδα η μη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία αναδεικνύει μεταξύ άλλων η 13η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που παρουσίασε χθες το WWF Ελλάς.

Στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνεται το κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση που εκτιμάται σε 7 δισ. ευρώ ετησίως (επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ποιότητα ζωής κ.λπ.). Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, σημαντική οικονομική επιβάρυνση προκύπτει και από την ελλιπέστατη εφαρμογή της σχετικής με τη διαχείριση των πλημμυρών νομοθεσίας. Μέσα σε μια δεκαετία η Ελλάδα υπέστη ζημιές ύψους 3 δισ. ευρώ από πλημμύρες σε όλη την επικράτεια. Οι ενισχύσεις που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 112 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών των ζημιών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη σωστή και έγκαιρη εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την περιβαλλοντική οργάνωση, για άλλη μια χρονιά τα πρόστιμα που καλείται εν μέσω κρίσης να πληρώσει η Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της απουσίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και ορθής εφαρμογής της. 

Η χώρα καταλαμβάνει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. για μη συμμόρφωση σε πέντε αποφάσεις του δικαστηρίου της Ε.Ε. και για τον αριθμό υποθέσεων (24) που εκκρεμούν λόγω παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου. Βάσει των στοιχείων, η Ελλάδα έχει πληρώσει περισσότερα από 37,3 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου για τις χωματερές. 

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ποσοστό των χρημάτων που δεν εισπράττει το κράτος από επιβαλλόμενα πρόστιμα για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το 2015 τα πρόστιμα μόνο για την αυθαίρετη δόμηση ανέρχονταν στα 183,440 εκατ. ευρώ. Από αυτά, εισπράχθηκαν μόλις 3,173 εκατ. ευρώ (περίπου 1,7%).

Για το WWF στις ανησυχητικές εξελίξεις της χρονιάς εντάσσεται και ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της κύρωσης των δασικών χαρτών, η οποία αξίζει να σημειώσουμε ότι θεσπίστηκε από το μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη όταν ήταν στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. 
Τα στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση για διγλωσσία αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις διευκολύνουν μια απόφαση στο μέλλον για την εκτροπή του, ενώ είπαν ότι λαμβάνουν καταγγελίες για το άνοιγμα νέων χωματερών.

«Το περιβαλλοντικό δίκαιο δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά πρωτίστως ασπίδα προστασίας για το δικαίωμα όλων, συμπεριλαμβανομένων και των επόμενων γενεών, για καλή ποιότητα ζωής, σε αρμονία με τη φύση» τόνισε σχετικά ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. «Μέσα από αυτές τις ετήσιες εκθέσεις γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς προσπάθειας από πολλές κυβερνήσεις για παράκαμψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές επιλογές και να τακτοποιηθούν παρανομίες».
Η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς, σημείωσε ότι «βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι η διαφάνεια, η σαφήνεια των κανόνων και βέβαια ο έλεγχος. Το WWF Ελλάς ζητάει απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία, ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, χωρίς εξαιρέσεις νομιμοποίησης παρανομιών και ίδρυση ανεξάρτητης αρχής περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, με αναφορά στη Βουλή.

Επιτακτικής σημασίας είναι η ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών με την απαραίτητη θεσμική κατοχύρωση διαχειριστικών μέτρων για τις περιοχές Natura, ώστε οι κανόνες για όλες τις δραστηριότητες να είναι καθαροί και σαφείς σε όλους. Τέλος, είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι κατ’ εξαίρεση αδειοδοτήσεις, όπως η ενιαία άδεια λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ και οι παρατάσεις περιβαλλοντικών αδειών χωρίς έλεγχο». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα