ΟΕΒΕΜ: Καθηλωμένες στην ύφεση οι ΜμΕ της Μαγνησίας

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 18:30
Eurokinissi/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Η καλοκαιρινή τουριστική κίνηση δεν έβγαλε από τον υφεσιακό κύκλο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της τέταρτης κατά σειρά έρευνας αποτύπωσης των στοιχείων των τοπικών επιχειρήσεων που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), που καταγράφουν στην πλειοψηφία τους πτώση τζίρου για τέταρτη συνεχόμενη εξεταζόμενη περίοδο και αύξηση των οφειλών προς Δημόσιο, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

 Επιδείνωση καταγράφεται επίσης στην ήδη ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, λόγω της εφαρμογής των POS και στις προσδοκίες για το επόμενο τετράμηνο και οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες ζητούν τη θέσπιση έστω την ύστατη στιγμή ακατασχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Η έρευνα διεξήχθη με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, αφορά το τετράμηνο Μαϊου-Αυγούστου 2017 και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 311 επιχειρήσεων επί συνόλου 1.500 (ποοστό 21%).  Τα πορίσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ και υποψήφιο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.Τρύφωνα Πλαστάρα. 

«Όχι μόνο δεν προμηνύουν επιστροφή σε ανάπτυξη για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες και εμπόρους, αλλά αντιθέτως εγείρουν μέγιστη ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα.

  • Έξι στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος, αναφέρει νέα πτώση τζίρου στην εξεταζόμενη περίοδο και μάλιστα σε συνέχεια της αντίστοιχης πτωτικής πορείας που κατέγραψαν οι τρεις προηγούμενες μετρήσεις.
  • Έξι στις δέκα επιχειρήσεις, επίσης, απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις  στο επόμενο τετράμηνο
  • Το ποσοστό των οφειλών αγγίζει και ξεπερνά το μισό των επιχειρήσεων του δείγματος (πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν οφειλές), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των επιχειρήσεων με οφειλές τόσο προς την Εφορία, όσο και προς το Δημόσιο αλλά και προς τα Ασφαλιστiκά Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).
  • Επιδείνωση της απαισιοδοξίας: ποσοστό 80% του δείγματος – δηλαδή οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις - απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στο επόμενο τετράμηνο, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 64% τον Μάιο του 2017.
  • Χαρακτηριστική εξάλλου της συνεχιζόμενης υφεσιακής ψυχολογίας της αγοράς, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας είναι η αρνητική απάντηση που δίνουν οι επιχειρήσεις του δείγματος στην ερώτηση αν θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με το 90% να απαντούν «Όχι», έναντι ποσοστού 93% τον Μάιο.
  • Τα ποσοστά των προσλήψεων βαίνουν διαρκώς μειούμενα με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν να επιλέγει να συνεχίσει τη λειτουργία της με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να προβαίνει σε απολύσεις αλλά και προσλήψεις. Όσον αφορά, δε, το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν επιλέγεται κατά κύριο λόγο η μερική απασχόληση.
  • Οι επιχειρήσεις ζητούν να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και επέκταση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
  • Ποσοστό 42% των επιχειρήσεων του δείγματος διαπιστώνει αρνητική επίδραση από την εφαρμογή των POS, έναντι ποσοστού 23% που δηλώνει ότι επηρεάστηκε θετικά και ποσοστού 35% που αναφέρει ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα