Πρέπει να «κλείνουν» δύο προαπαιτούμενα κάθε μέρα

3η αξιολόγηση: Πρεμιέρα σήμερα το μεσημέρι στις διαπραγματεύσεις - Η κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία έως το τέλος του χρόνου
Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 08:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η «γραμμή» της ελληνικής πλευράς οριστικοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τους υπουργούς που καλούνται να υλοποιήσουν τα 95 προαπαιτούμενα.

Από την έντυπη έκδοση 

Αυλαία σήμερα το μεσημέρι στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, με την ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα κατορθώσει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η αρχή γίνεται με τα δημοσιονομικά, ενώ στις επόμενες μέρες θα τεθούν στο τραπέζι τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως αυτά των εργασιακών, των αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή τα ενεργειακά, της αναθεώρησης και περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, και ο επανυπολογισμός των συντάξεων. 

Η «γραμμή» που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά οριστικοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς που καλούνται να υλοποιήσουν τα 95 προαπαιτούμενα. Η πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων θα κυλήσει χωρίς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου γίνονται τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο κ. Τσακαλώτος θα βρίσκεται στα Ιωάννινα για να μιλήσει στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που είναι προγραμματισμένο για σήμερα και αύριο με οργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο πρώτος γύρος επαφών θα κρατήσει πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή, με στόχο σε αυτό το πενθήμερο να καταγραφεί η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι τώρα στα προαπαιτούμενα -η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει σχετικό κατάλογο από τον οποίο θα φανεί ότι έχουν κλείσει περίπου 20- αλλά και τα βασικά σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία. 

Βασικό μέλημα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, λόγω και των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θα πρέπει να τηρηθούν, θα είναι μέχρι την αποχώρηση των θεσμών να έχει υπάρξει η συμφωνία για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία και αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, ενώ για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή να μην υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να εκδώσει τις απαιτούμενες αποφάσεις και εγκυκλίους μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ο όγκος των προαπαιτούμενων είναι αυτός που προκαλεί τη μεγάλη ανησυχία, κάτι που παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Αν από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή μόλις 15-20 (στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν στη «Ν» ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και σε άλλα 10-15, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ολοκληρωμένα), τότε για να «βγει» το χρονοδιάγραμμα και να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να κλείνουν περίπου δύο προαπαιτούμενα σε ημερήσια βάση. 

Όπως έχει επισημάνει η «Ν», τα πιο δύσκολα προαπαιτούμενα είναι τα εξής: 

  1. Τα  δημοσιονομικά. Το βασικό ζητούμενο είναι αν το ΔΝΤ θα πειστεί ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,2% του ΑΕΠ χωρίς επιπλέον μέτρα. Από την άλλη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα θέλουν στοιχεία και αποδείξεις ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση των θεσμών ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη διαπραγμάτευση, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα συμβεί αν το πρωτογενές πλεόνασμα κλείσει τελικώς ανάμεσα στο 2,2% και στο 3,5%. Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί αυτή τη στιγμή, το ΔΝΤ θα περιμένει μέτρα από τον ESM σε περίπτωση που δεν φτάσει το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ από την άλλη, αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαπιστώσουν κενό (δηλαδή μη επίτευξη του στόχου του 3,5%), θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα λόγω του κόφτη ο οποίος παραμένει ενεργός. 
  2. Στα ενεργειακά, αυτό που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι το πώς θα επιτευχθεί η συμφωνία για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ελληνικό στρατόπεδο θέλουν η μνημονιακή δέσμευση να ικανοποιηθεί μέσα από την πώληση λιγνιτικών μονάδων και να μη χρειαστεί να φτάσει η διαπραγμάτευση στο σημείο της υποχρεωτικής «εκδίωξης» πελατών από το πελατολόγιο της ΔΕΗ. Επίσης, μείζον θέμα για την ελληνική πλευρά είναι το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Ελλάδα να πουλήσει επιπλέον μετοχές της ΔΕΗ. 
  3. Στις ιδιωτικοποιήσεις ανήκουν τουλάχιστον τα 14-15 προαπαιτούμενα. Υπάρχουν ιδιαίτερα «ευαίσθητα» πολιτικά, όπως είναι για παράδειγμα το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η ελληνική πλευρά να εκχωρήσει το management στις εταιρείες υδάτων ακόμη και αν κρατήσει στην κατοχή της την  πλειοψηφία των μετοχών.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα