Shell: Αντιμέτωπη με ποινικές κυρώσεις στη Ρωσία για το Σαχαλίνη-2

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 13:23

ΠΟΙΝΙΚΕΣ κυρώσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσει το venture της Royal Dutch Shell Plc, Σαχαλίνη-2, ύψους 22 δισ. δολ. η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκει μερίδιο στο έργο πετρελαίου και αερίου.

Το υπουργείο Φυσικών Πηγών της Ρωσίας, θα ζητήσει από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έρευνα σε δύο εβδομάδες για παραβάσεις της διαχειρίστριας του έργου στη Σαχαλίνη, Energy Investment Co., της οποίας ηγείται η Shell, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Πηγών, Γιούρι Τρουτνέφ, σε σημερινή του δήλωση στη μεγαλύτερη πόλη της νήσου.

«Το venture δεν απαντά σε ερωτήματα», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Δεν καταλαβαίνω πώς μία εταιρεία που λειτουργεί στη Ρωσία μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω των νόμων».

Η Shell, η BP Plc, η Exxon Mobil Corp. και η Total SA αντιμετωπίζουν θέμα εκχώρησης μέρους του ελέγχου των πηγών πετρελαίου και αερίου σε ευθυγραμμισμένες με το ρωσικό κράτος εταιρείες, όπως η OAO Gazprom. Οι Ευρωπαίοι και Ιάπωνες ηγέτες ανησυχούν ότι η απόφαση του Πούτιν να αυξήσει τον έλεγχο στη μεγαλύτερη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου στον κόσμο, ενδέχεται να υπονομεύσει την αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών ενεργείας.

Το υπουργείο του Τρουτνέφ, κατηγόρησε την Sakhalin Energy και τους συμβαλλόμενους στο Σαχαλίνη-2 για μαζικές παραβάσεις των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια, απειλώντας να ανακαλέσει την κύρια άδεια που θα μπορούσε να σταματήσει την κατασκευή.

Το έργο παραβίασε πέντε άρθρα του ποινικού κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής ζημίας και της παράνομης κοπής ξυλείας, είπε ο Ρώσος υπουργός.

Οι συμβαλλόμενοι πρέπει να σταματήσουν τις κατασκευαστικές εργασίες σε αρκετά σημεία κατά μήκος των αγωγών πετρελαίου και αερίου, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι αγωγοί θα μεταφέρουν πετρέλαιο σε σταθμό εξαγωγών και σε εργοστάσιο που θα υγροποιεί το αέριο για τους πελάτες στην Ιαπωνία και την Κορέα. Περίπου το σύνολο της παραγωγής υγροποιημένου αερίου, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2008, έχει ήδη πουληθεί, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις.

Ο υπουργός Φυσικών Πηγών, είπε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Ενεργείας, Βίκτωρ Χριστένκο, μόλις επιστρέψει στη Μόσχα. Το υπουργείο του Χριστένκο, επιβλέπει τη συμφωνία διαδικασίας της παραγωγής, βάσει της οποίας λειτουργεί το έργο Σαχαλίνη-2.

Η Shell ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας για ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με την Gazprom φέτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Shell στη Ρωσία, Κρις Φίνλεϊσον, στις 17 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα